Veľa kávičkárov si nevie predstaviť začiatok svojho dňa bez voňavej kávy.
"Kávové raňajky" nám spríjemňujú ráno, navodzujú pohodovú atmosféru a v neposlednom rade nás šálka dobrej rannej kávy nabije energiou a naštartuje do často ťažkého pracovného dňa. Môže za to látka ukrytá v kávovom zrne – kofeín. Aj keď účinky kofeínu boli známe už veľmi dávno, dokonca oveľa skôr, ako bola objavená káva, kofeín samotný bol objavený a popísaný nemeckým chemikom Ferdinandom Rungem až v roku 1819. Jeho chemicky vzorec je C8H10N4O2 a v čistej lekárnickej verzii má formu bieleho kryštalického prášku a výrazne horkú chuť.
Z účinkov kofeínu treba spomenúť predovšetkým vplyv na centrálny nervový systém:
- povzbudzuje
- odďaľuje únavu
- zbystruje vnímanie
- zlepšuje duševnú činnosť
- a niekedy môže spôsobiť aj ľahkú eufóriu.
Taktiež sa často používa v diétach najrozličnejšieho druhu, keďže spôsobuje zrýchlenie metabolizmu a efektívnejšie spaľovanie tukov.
V prírodnej verzii je symbolom kofeínu predovšetkým káva, no obsahujú ho aj kakaové bôby a následne čokoláda, rastlina guarana, čaj alebo orechy Kola, z ktorých sa vyrábajú populárne nápoje.
V súčasnosti teda môžeme nájsť kofeín nielen v káve, ale aj v šálke čaju, kakaa, v tabuľke čokolády, alebo v čoraz viac populárnych energetických nápojoch.
Každý kávičkár však veľmi dobre vie, že kofeín predsa najlepšie "chutí" v káve:-)