Káva a kofeín 2. diel

Koľko kofeínu má bezkofeinová káva?

Mnohí ľudia, ktorí majú radi kávu si ju práve kvôli kofeínu nemôžu dopriať. Či už ide o budúce, alebo čerstvé mamičky, alebo o ľudí so zdravotnými problémami. Aj pre nich je tu však riešenie a svojho obľúbeného nápoja sa nemusia vzdať. Ide o bezkofeínovú kávu, teda o kávu, ktorá bola zbavená kofeínu ešte pred upražením. Takmer každá kávová spoločnosť už dnes ponuka aj kvalitnú bezkofeínovú kávu a neprítomnosť kofeínu sa na výslednej chuti predovšetkým talianskych káv skoro vôbec neprejaví.

Bezkofeinovú kávu môžeme tak nájsť medzi odrodovými kávami, ale aj medzi kávovými zmesami známych značiek. Pri získavaní bezkofeínovej kávy, musia dbať výrobcovia na dva základné fakty. Najprv na čo najväčšiu čistotu samotného procesu „dekofeinizácie“, aby sa káva neznehodnotila a potom samozrejme na čo najdôslednejšie zachovanie pôvodnej chute kávy. Aj keď spôsobov zbavovania kávy kofeínu je viacero, samotný proces je v podstate rovnaký.

Zelená káva sa najprv ponorí do vodného, alebo parného kúpeľa, aby mohol byť kofeín ľahšie extrahovaný. Potom sa pridá látka (najčastejšie CO2), ktorá na seba naviaže kofeín. Následne sa často parou odizoluje kofeín od kávy, a káva, teraz už bez kofeínu sa suší, aby sa dostala do pôvodného stavu a bola tak pripravená na praženie. Hodnota zvyškového kofeínu nesmie predstavovať viac, ako 0,1%. V skutočnosti je to často ešte menej.