Akú kávu si dáte dnes? Výnimočnosť kávového zrna tkvie v jeho nekonečných chuťových možnostiach nielen odrodových profilov, ale aj vo vyskladaných kávových zmesiach. Čím sa vyznačujú kávové zmesi a aký je ich chuťový profil?
Tajomstvo spočíva v detaile odrodovej kávy
Know-how, s ktorým obchodujú spoločnosti zaoberajúce sa výrobou a distribúciou kávových zmesí, spočíva najmä vo výrobnom tajomstve pomerov kávových odrôd vytvárajúcich zmes. Výhodou tohto nápadu je jeho nemennosť chutí počas rokov. Pri odrodových kávach to však môžeme pocítiť, napr. ak sa výrazne zmenilo podnebie v oblastiach, v ktorých sa pestuje káva či v rámci zmien ďalších procesov (zber, triedenie, spracovanie, sušenie, distribúcia, praženie, príprava). Špecialisti známych značiek kávových zmesí (Lavazza, Lucaffé,...) dokážu ustrážiť kvalitu kávových zmesí tak, aby pôžitok a kvalita pripravenej kávy zostala nezmenená.
Mohli by sme to prirovnať k futbalovému tímu, zloženému len z tých najlepších hráčov. Jednotliví útočníci, obrancovia, stredopoliari a brankár predstavujú jednotlivé výberové odrodové kávy, teda futbalový tím je výberová kávová zmes. Ak by sa stalo, že by jeden z hráčov ochorel alebo by nebol v 100 % zdravotnom stave, tréneri vyriešia tento problém tak, aby výsledný výkon futbalového tímu zostal naďalej úspešný.
Taliansky zmysel pre kombinácie
Extravagancia a výrazné chute nenájdeme len v talianskom futbale, kuchyni či módnom priemysle. Spôsob voľby chutí kávových zmesí spočíva vo vyváženom kontraste, vďaka ktorému dokážeme vnímať nielen chute a výhody pridanej Robusty, ktorá tvorí menšinu v zmesi, ale aj ostatné chute Arabiky, tvoriacej väčšinu. Na vytvorenie chutnej kávovej zmesi je však potrebný talent a cit, aký mal napr. Luigi Lavazza. Jeho kávové zmesi boli tvorené z vyváženej chuti Arabiky a typických vlastnosti Robusty. Spojil tak rôzne chute Arabiky a zmes doladil čokoládovou Robustou, ktorá okrem iného obsahuje aj vyšší podiel kofeínu, teda Lavazzovým výsledkom bola chutná káva, ktorá navyše povzbudila a dodala energiu.
Výraznú chuť Arabiky a miernej Robusty môžete zažiť napríklad s kávou Cafepoint Ciao Venezia, ktorá je ideálnym spoločníkom na pohodové kávičkovanie na čerstvom vzduchu. Sladká, krémová chuť, stredné telo a jemná aróma vytvoria výnimočný zážitok, pri ktorom aj únava bude minulosť. Pripomenieme, že táto kávička je vhodná nielen na prípravu espressa, ale aj capuccina či caffé latte.