To najlepšie z Guatemaly: História kávy na jeden dúšok

To najlepšie z Guatemaly: História kávy na jeden dúšok

kávové bobulePresne medzi kávovníkmi sa začína písať prvá história kávovej čerešne. A že tých kávovníkových príbehov nie je málo, svedčí počet krajín, ktorých primárnou obživou je vývoz kávy. Dnes si predstavíme Guatemalu a jej kávovníkový príbeh.

Ak by ste sa miestnych spýtali na prvý kontakt s kávou, tak by ste sa s nimi mohli dostať do sporu, keďže jedni by vám mohli rozprávať o tom, že kávu doviezli Jezuiti okolo roku 1750. Druhí by vám povedali, že to nemusí byť pravda, lebo už pred tým rokom sa v krajine objavujú prvé kávovníkové farmy. No obe skupiny by sa zhodli, že o sto rokov neskôr (1856) sa začína vo veľkom pracovať s kávou, z ktorej sa neskôr stáva plodina číslo jeden v Guatemale.

Ako sa farmári spoločne vzdelávali

Môžeme len predpokladať, že z existencie toľkého množstva veľkých kávovníkových fariem vznikol nápad jej rozšírenia a obchodného využitia. Z tohto dôvodu aj vtedajšia vláda vytvorila Komisiu pre kultiváciu kávy a reklamu, aby vydala vzdelávacie materiály pre staronových farmárov. Tak sa zvesti a informácie o kávovníku rozšírili aj medzi ľuďmi, ktorí sa dovtedy nevenovali jej pestovaniu.

Noví farmári sa dozvedeli všetko o pestovaní kávy a jej spracovaní a starí farmári boli múdrejší o informácie v rámci kvality spracovania a jej správneho trhového ocenenia. V krajine sa zvýšil záujem o prácu na takýchto farmách. Prispela tomu aj pomoc vlády, ktorá distribuovala do krajiny viac ako milión semien určených práve pre tieto účely.

Chrbtová kosť guatemalského priemyslu

O pár rokov neskôr nové kávovníky vyrástli a začali plodiť nové kávové čerešne. Rôznorodá klíma im priala, preto má aj guatemalská káva široký chuťový, no najmä špecifický profil. Jej produkcia stúpala a teda bolo potrebné začať s ňou obchodovať. V roku 1871 povýšil Justo Rufino Barrios, armádny generál a významná osobnosť v histórii Guatemaly, kávovník na plodinu číslo jeden v krajine a chrbtovú kosť celého priemyslu. Na väčšine pôdy domorodcov rozkvitli veľké kávové plantáže a koncom roku 1880 tvorila káva 90% guatemalského exportu.

Obdobie veľkých chýb

Guatemalská káva sa stala súčasťou svetovej produkcie kávy. Vyplývalo z toho veľa skvelých výhod, väčší export, rôzne trhy, no zároveň aj nevýhod v podobe spätného vplyvu trhu na guatemalskú kávu.

Problémy nastali počas medzivojnových rokov (1930), keď svetová ekonomická kríza doľahla aj na obchod s kávou. Jorge Ubico, jeden z popredných politikov, sa snažil stimulovať export vybudovaním infraštruktúry a nižšími cenami. Farmári však neboli stotožnení s tým, že United Fruit Company (americká spoločnosť distribujúca tropické ovocie zo Strednej a Južnej Ameriky do USA a Európy) získavala viac moci a územia. Jorge Ubico na základe útokov a protestov farmárov rezignoval zo svojej funkcie.

Keď nejde o kávu, tak o čo?

Po tejto vážnej situácii nasledovalo obdobie voľných rozhovorov, ktoré zavŕšil prezident Arbenz návrhom územných reforiem, týkajúcich sa hlavne farmárov a UFC. Tie mali znovu definovať pôdu na poľnohospodárske účely. Vlastníci pôdy a UFC (podporovaní vládou USA) spoločne bojovali proti reformám.

Doťahovanie ukončil premyslený ťah amerických tajných služieb, ktorý zvrhol vládu prezidenta Arbenza a spôsobil úplný úpadok krajiny. Smerovanie k občianskej vojne sa už nedalo zastaviť, a tak roky 1960 - 1996 patria medzi tie smutnejšie obdobia guatemalskej kávovej histórie. Mnoho problémov z toho obdobia je aktuálnych ešte aj doteraz.

Keď v horkosti kávy cítite kvety a čokoládu

kávovníkAj napriek búrlivej minulosti si káva z Guatemaly ponechala svoje široké spektrum chutí. Sladké a karamelové tóny sa prelínajú s citrusmi, kvetmi a bylinkami, končiac sviežou kyslosťou. Farmári spracovávali kávové čerešne prevažne mokrým spôsobom, zriedkavo nájdeme farmu, ktorá by bola zameraná na suché spracovanie. Môže to byť spôsobené aj klímou a vlhkosťou vzduchu, ktorá by prekážala pri suchom spracovaní kávových čerešní.

Až 98% produkcie tvorí Arabika s jej odrodami Bourbon, Caturra, Catuai, Typica alebo Maragogipe. Zvyšok tvorí zemitá Robusta. Farmárov nájdete poctivo pracovať od novembra do apríla a vďaka tomu je možné v našich teplotných podmienkach dostať na stôl dúšok čierneho moku výberovej kávy so skvelou chuťou.

V ďalšej časti si predstavíme jednotlivé oblasti Guatemaly, v ktorých sa pestuje káva, a popíšeme si, ktoré chuti môžete cítiť aj v našich kávach. Ak by ste však chceli ochutnať guatemalskú kávu už dnes, kúpite ju v našom e-shope.

Použitá literatúra:
Moldvaerová, E.: Káva na každý deň, 2016, Ikar
Hoffmann, J.: The world atlas of coffee, 2014, Octopus Publishing Group

Súvisiace produkty

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint