Ekologickejšie kávičkovanie. Ako na to?

ekologické kávičkovanieO ekológii a opatreniach, ktoré sa spoločnosť, ale i jednotlivci snažia denne robiť, počujeme čoraz častejšie. Niet sa čomu čudovať. Skutočne stojíme na pokraji niekoľkých environmentálnych katastrof. Cieľom tohto článku však nie je poukázať výhradne na ne alebo Vás vystrašiť. Práve naopak. Prinášame niekoľko tipov, ako aj Vy môžete svoj milovaný denný rituál – pitie kávy, urobiť o čosi viac ekologickejší. A možno Vám potom vaša obľúbená káva zachutí ešte o čosi viac.

Aj drobná zmena môže znamenať veľa

Najmä, ak sa pre ňu rozhodnú mnohí z nás. Ekologickejšie pitie kávy neznamená, že budeme svoj obľúbený druh kávy nejako špeciálne upravovať. Nedajbože, že ho vymeníme za nejaký iný. To, čo môžeme zmeniť, sú detaily. Chuť našej kávy neovplyvnia, ale dokážu zmeniť výsledok jej pitia. Dokonca k ešte lepšiemu pocitu, než ste nadobudli po vypití svojej rannej šálky doteraz. Na čo sa teda zamerať?

Nakupujte lokálne, overene a najmä s rozumom

Už pri nakupovaní kávy môžete urobiť prvé významné kroky smerom k ekologickejšiemu kávičkovaniu. Máte nablízku lokálnu pražiareň alebo obchod, kde sa špecializujú na predaj kávy? Určite doň zavítajte. Ak totiž viete kávu kúpiť priamo u pestovateľa prípadne pražiara, podporíte nielen ekonomiku tamojšieho regiónu, ale výrazne tým znížite dĺžku cesty, ktorou sa k Vám káva ako hotový produkt dostane. Čím kratšia cesta, tým menšia uhlíková stopa. Možno ani sami neviete, že v neďalekom okolí nájdete skvost v podobe čerstvo upražených kávových zŕn, ktorý kvalitou prekoná vašu obľúbenú importovanú značku.

Fairtrade je obojstranne výhodný

ekologické kávičkovanieV spoločnosti kávičkárov sa veľa spomína fairtrade alebo direct trade káva. Možno už viete, že sa jedná o kávu, ktorá je pestovaná priamo farmármi, ktorí za túto kávu dostanú spravodlivú odmenu. Avšak nielen to. Kúpou fairtrade produktov podporujete ekologické pestovanie bez ťažkých mechanizmov, chemikálií, pesticíd a najmä nadnárodných korporácií, ktoré zo zisku z predaja vyťažia maximum. Navyše, často na úkor kvality. A teda aj Vás – koncového spotrebiteľa.

Ekológia nie je možno pohodlná...ale tá chuť!

Nie vždy má človek čas zamyslieť sa nad tým, ako môže napríklad i prípravou a výberom kávy ovplyvniť životné prostredie. Poznáte to, ráno o šiestej Vás darmo budeme presviedčať, že uvariť si kávu vo French press-e je ekologickejšie. Najmä, ak ste sa práve zamilovali do jednoduchého ovládania, aké má kapsulový kávovar, ktoré zaberie tak maximálne pár sekúnd. Aj v tomto prípade však môžete voliť “menšie eko-zlo”. Vyberajte si kávovar, ktorý používa recyklovateľné kapsule, prípadne si ich môžete doplniť opakovane aj sami.

Tá pravá šálka kávy...

ekologické kávičkovanieJe tá, ktorú máte vždy poruke... Vychutnávate si populárnu “kávu so sebou” často? Pri dnešnom uponáhľanom životnom tempe je to spôsob, ako vždy dostať do tela pravidelný prísun kofeínu. Predstavte si však to množstvo plastových pohárov, vrchnákov a slamiek, ktoré sa denne v kaviarniach po celom svete spotrebujú... Našťastie, environmentálna osveta prenikla aj do kaviarenského biznisu a mnohé podniky dnes kávu ponúkajú v recyklovateľných pohároch. Prípadne Vám ju dajú ešte o čosi lacnejšiu, ak si prinesiete vlastnú šálku. Pre skutočných kávomaniakov alebo tých, ktorí sú druhou nohou už niekde inde i vo chvíli, kedy čakajú v rade na kávu, existuje skvelé riešenie. Znovu použiteľné ekopoháre, ktoré jednoducho poskladáte do kabelky alebo poháre priamo určené na kávu so sebou, ktoré ju navyše udržia v požadovanej teplote.

Použitie do posledného zrniečka

Ekológia nie je len o spôsobe, akým zdroje primárne používame. Svoje čaro nám odhaľuje i vo chvíli, kedy vieme už raz použité veci premeniť na znova užitočné. A takýmto príkladom je i káva. Ak ste fanúšikom klasickej zrnkovej kávy a zo svojho kávovaru použité zvyšky kávy vyhadzujete, zastavte sa na okamih. Usadenina z kávy môže byť totiž skvelou súčasťou vašich zelených hriadok alebo priamo kompostu. Obohatí ho o množstvo cenných minerálov a navyše si poradí so škodcami, akými sú napríklad slimáky či vošky. Piť kávu o trochu ekologickejšie nie je žiadna veda, čo poviete? Navyše ak týmito drobnými krokmi či zmenami získame nielen dobrý pocit, že sme niečo urobili pre našu planétu, ale často i chutnejšiu a kvalitnejšiu kávu, než sme si dopriali dosiaľ. Urobíte prvý krok?