Príprava kávy a kávových nápojov I.

Príprava kávy a kávových nápojov I.

Káva je celosvetovo obľúbeným nápojom. Asi nenájdeme región kde by sa káva nepila vôbec. Každý kraj, región, komunita však má zaužívané svoje vlastné praktiky prípravy kávy a ich názvy. A tak sa dnes bežne stáva, že podaný nápoj v jednej krajine nezodpovedá tomu, čo mal na mysli objednávajúci v krajine druhej. Aby sme sa v danej problematike trochu zorientovali, prinášame krátky pohľad do histórie prípravy a názvoslovia nápojov z kávy.

Turecká káva

V našich končinách (Slovensko a Česko) sa pod pojmom turecká káva myslí jemne mletá káva zaliata horúcou vodou. Tradičná turecká káva sa však pripravuje v džezve, čo je medená, prípadne mosadzná nádoba s dlhou rúčkou a zúženou vrchnou časťou. Do džezvy dáme studenú vodu a zohrievame až do okamihu tesne pred varom. Vtedy pridáme jemne namletú kávu (2 čajové lyžičky na osobu). Káva sa zamieša a pokračuje v zohrievaní - až po dobu varu. Káva vyviera a dostáva sa až po okraj džezvy. Vtedy sa znova premieša. Arabi a turci tento proces opakujú trikrát, v Dalmácii a Kosove dvakrát. Cukor sa môže pridávať pred posledným zovretím. Takto pripravený nápoj je extrémne silný a káva v ňom je dokonale vyluhovaná, podáva sa v šálkach o objeme 50-60 ml. S takouto tradične pripravenou tureckou kávou sa stretneme v kaviarniach na juhu Európy, najmä v Dalmácii a Kosove.

Prekvapkávaná / filtrovaná káva

Celosvetovo azda najrozšírenejším spôsobom prípravy kávy je metóda filtrovania a prekvapkávania. Sem zahŕňame prípravu v kávovaroch s papierovým filtrom, ale aj v moka kávovaroch. Princíp tejto prípravy je jednoduchý. Kávu nasypeme do filtra a zohriata voda pomaly prechádza kávou a filtrom do záchytnej nádoby. Výhodou takto pripravenej kávy je, že v šálke nie je kávová usadenina (tá zostáva vo filtri), pritom káva rozvoniava po celej domácnosti.

Tento typ kávy sa pripravuje aj v hoteloch k raňajkám. Pije sa zvyčajne s mliekom. V kaviarni ju nájdete hlavne v krajinách severnej Európy už Nemeckom počnúc, ale aj v celej severnej Amerike a dokonca aj v kávou preslávenej Brazílii. Z toho dôvodu doporučujeme v týchto krajinách upresniť objednávku kávy na typ, o aký máte záujem, inak vám bežne podajú kávu u nich zvyklú.

Espresso

Dnes je espresso káva synonymom kvalitnej kávy a celosvetovo patrí k hitu číslo 1. Vznik espresso kávy siaha až do roku 1880 kedy vznikla potreba obslúžiť naraz viac zákazníkov a príprava kávy nestíhala uspokojiť ich požiadavky. A tak sa hľadal spôsob ako znížiť čas na prípravu čoraz obľúbenejšieho nápoja. Zavádza sa pojem café-espress (rýchla káva) v snahe prilákať viac zákazníkov. Ale až v roku 1901 prichádza Luigi Bezzera s prevratným nápadom a vyrobil kotol so štyrmi dýzami, kde para vytláčala vodu do kovového sitka s namletou kávou. Tento princíp sa rýchlo ujal a je považovaný za začiatok kávy espresso. Pán Desider Pavone odkúpil tento patent a v roku 1905 začal s výrobou kávovarov na tomto princípe. Takto pripravená káva však mala občas nahorklú až spálenú chuť, pretože pri zvýšených odberoch bola teplota vody privysoká. Princíp takto pripravenej kávy je dodnes používaný u malých moka kávovarov, tak veľmi rozšírených v domácnostiach po celom svete.

Ďalším prelomovým rokom bol rok 1938, kedy sa vynašlo piestové čerpadlo a v kaviarni Achille Gaggia nainštalovali prvý kávovar vybavený práve týmto čerpadlom. Tento kávovar už nepotreboval paru na vytváranie tlaku, stačilo potiahnuť pákou smerom dole a šálka sa začala napĺňat krémovou kávovou penou. Vojna zničila dielne pána Gaggia, ale ten hneď po jej skončení pokračoval vo vývoji a výrobe kávovarov s piestovým čerpadlom. Nakoniec do piestu vložil pružinu a tým sa stal jeho princíp prípravy kávy úplne nezávislým od pary a tlaku v kotli.

Ďalšie vylepšenie priniesol až v roku 1961 pán M. Faema, ktorý nahradil piestové čerpadlo elektrickým. Vznikli tak základy moderných kávovarov, ktoré používame dodnes. Výrobky firiem Bezzara, Gaggia i Faema sú stále považované za synonymum kvality a spoľahlivosti. Všetky moderné kávovary na espresso kávu využívajú princíp pánov Gaggia a Faema. Jediné čo sa zmenilo je pridanie elektroniky k ovládaniu a ochranné mechanizmy na zabezpečenie čo najpresnejšieho teplotného rozsahu vody a tlaku počas celej životnosti kávovarov.

Espresso je dnes považované za najkvalitnejší a najzdravší nápoj pripravený z kávových zŕn (ak sa dodržiavajú odporúčania talianov). Je symbolom Talianska, podobne ako špagety či Koloseum. Espresso je základom pre všetky moderné nápoje ako napr. macchiato, cappuccino, ale o tom až v druhej časti článku.

Súvisiace produkty

  • Mletá káva Illy Moka Medium Roast je výnimočná kávová zmes 100%-nej Arabiky. V šálke vyniká bohatou, vyváženou chuťou. Ideálna na prípravu v moka kávovari.

  • Tmavo pražená mletá káva Lavazza Crema e Gusto ja vynikajúca kávová zmes brazílskej Arabiky a Robusty z východnej Afriky a juhovýchodnej Ázie.

  • Mletá káva Lavazza Espresso Classico je vhodná nielen na prípravu espressa, ale aj cappuccina či latte macchiata. Ideálna na použitie v pákovom kávovare.

  • Pražená mletá káva Intenso Forte je určená na použitie v moka kávovari. Vyznačuje sa bohatou, hustou krémou a intenzívnou chuťou. Zmes Arabiky a Robusty.

  • Zrnková káva Cafepoint Ciao Roma sa v šálke vyznačuje intenzívnou arómou, plnou krémou a jemnou chuťou s náznakmi zrelého ovocia a stredne likérovým telom. PREMIUM ITALIAN PRODUCT - táto káva patrí medzi najlepšie talianske kávové blendy v našom sortimente.

  • Pražená zrnková káva Italcaffé Aroma Espresso je vhodná najmä do kancelárie. Jedná sa o harmonickú zmes odrôd Arabiky (20%) a Robusty (80%).

  • Dobrá Kávička Päťdesiatka je spojením prvotriednej suroviny, skúseností majstra pražiara a našej lásky ku káve. Má príjemne čokoládovú chuť a bohatú krému.

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint