Kávopédia: Káva a odrody kávovníkov

Kávopédia: Káva a odrody kávovníkov

Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadili ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.

M08RIw5L2vXcokjYQOKKhzgPPkYg6-gsBg_gMqB-eakEhwH7rJhMZ3Vg0rhv8X1n00w-PRSx-nsYZNlRCszgvSCrWYvznm3ugY3k_BVpR55k1JZ3Q6MuoUBmSJRUBM7VRROGWp9W

Kvety kávovníka sú biele, kvitnú len krátku dobu dva až tri dni. Ich vôňa je intenzívna. Z týchto kvetov sa rodia bobule, ktoré dozrievajú tri mesiace. Vyzerajú ako čerešne. Vonkajší obal je najprv zelenej farby, potom zožltne, neskôr očervenie a nakoniec má tmavo červenú, takmer fialovú farbu. Semená sú zrná, z ktorých sa neskôr praží káva. Majú charakteristickú drážku vedúcu z jednej strany cez stred zrna. Ročný výnos jedného kávovníka je 1 až 2 kg zŕn. Životnosť kávovníka je asi 50 rokov, ale doba produkcie kávových bôbov je 5 až 30 rokov


Arabica

Arabica patrí medzi najviac pestované druhy. Pochádza z horských oblastí Etiópie a dorastá do výšky 5-6 m, na plantážach sa strihá na 2-3 m. Je to vždy zelený ker s eliptickými tuhšími listami dosahujúcich až 15 cm dĺžky. Listy bývajú zvlnené, položené ústretovo na stonkách. Kvety vyrastajú vo zväzkoch a sú bielej farby. Plodom je 1,5 cm veľká kôstkovica, najprv zelenej farby, v priebehu sa farba mení cez žltú, červenú až fialovú. Vnútri plodov sa nachádzajú 2 semená s pozdĺžnou ryhou. Tie obsahujú značné množstvo bielkovín, lipidov, sacharidov a 0,5-1,7% kofeínu. Kávovník sa pestuje po celom svete v trópoch aj subtrópoch.

0VvrFDY9U5yztUa5QFfL-_ANTjfGECZkeB0Vgbr9q2qazRWe8LkU3SYA_MV6lUtq1IGUsRnXfX_taDpdkwJpLMI0dJNOoumQIgq_bD_95Xw38sRg5jvyJxBj1A9dt8QNKORtthGz

Tvar ich zŕn je rovnomerný a pretiahnutý. Coffea Arabica sa delí na 2 varianty: Typica a Bourbon. Tieto vzájomným krížením vytvorili také známe kultúry, ako napr. 'Blue Mountain', 'San Ramon', 'Maragogipe', 'French Mission', 'Kent', 'Cattura' či 'Mundo Novo'. Arabica má charakteristické vlastností - výraznú a intenzívnu arómu, rovnovážnu kyslosť, jemnú príchuť a zväčša obsahuje menšie množstvo kofeínu na úrovni 1,1 až 1,7%. Kávovníku Arabica sa darí v pôdach s minerálmi, najmä sopečného pôvodu, pestuje sa v nadmorskej výške 600 až 2000 metrov. Ideálne podmienky pre tento kávovník zahŕňajú priemernú teplotu okolo 20 ° C a pestovanie v tieni, nie na priamom slnku.


Robusta

Coffea Robusta bola objavená v dažďových lesoch povodia rieky Kongo a dnes predstavuje asi 25% svetovej produkcie. Kávovník Robusty dosahuje v prírode výšku asi 1,3 metra. Považuje sa za menej kvalitnú odrodu ako Arabica Coffea. Aróma je menej výrazná a dodáva káve horkú chuť a pocit tŕpnutia jazyka. Tieto vlastnosti sa využívajú k namiešaniu zmesí s dokonale vyváženou chuťou. Robusta rastie v trópoch na rovinách s nadmorskou výškou 200 až 400 metrov. Je odolnejšia voči mrazu a škodcom, preto sa jeho pestovanie stále viac rozširuje. Má kvety bielej až ružovkastej farby a kvitne po celý rok. Bobuľa má zvyčajne dve zrná, viac-menej okrúhle a menšie, ktoré sú bohatšie na kofeín (2-4%). Pražením sú veľmi aromatické.

sBV6LfEiFiCKL3QZ3fT7ymZSLczDXJ_fYbDUaQ6d-pnIfhlaiAhZ6pvGSUdaqT5Ugv4FroZXRvCFHph5XA4V-et0WWbx4hqpXKczPD1JQ1Rv5wvEI6r9uCO1zezCmuozNG58sAQV

Niektoré odrody vznikli krížením "canephora", ktorá patrí k Robuste. Pestujú sa najmä v Indonézii, Ugande, Indii a Západnej Afrike. Krížením vznikla aj tzv. "Arabusta", ktorá je spojením dobrých vlastností kávovníkov Arabica a Robusta.

Coffea Liberica Arabica

Coffea Liberica sa pestuje najmä v lesoch Libérie a Pobrežia Slonoviny. Poskytujú takmer dvojnásobok zŕn a podobne ako Robusta je tiež odolnejšia proti parazitom. Vyžaduje však vysoké priemerné teploty a veľa vody. Jeho zrná sú nižšej kvality, s príjemnou vôňou.

Z4H4zGwIEGUTmmDCecYRQmlZzMS0vgbKg0I3wINloU7CCS0eMDE6OHZCoKT_BJlPZmwpH3GS5vVLYZp0RrtkpqmoSDP4yzXEjZqMeqXJ1t9_e24yyPjAqIfcFAa0SZwsgLYuXTdj


Coffea Excelsa Arabica

Coffea excelsa je kávovník, ktorý dobre odoláva suchu a poskytuje vysoký výnos zŕn podobných Arabica. Majú však menej aromatických látok, ale zato vyváženú a lahodnú chuť. Patrí k najobľúbenejším odrodám.

  • Typ Excelsa Moka má lahodnú chuť, pestuje sa najmä v Arábii a v Afrike (Kamerun, Keňu, Pobrežie Slonoviny, Uganda).

  • Typ Excelsa je aj Santos, Rio a Bahia, Najviac sa pestuje v Brazílii. Známa je svojou prenikavou chuťou a vôňou. Pestuje sa aj v Strednej Amerike (Mexiko, Honduras, Guatemala, Salvador, Nikaragua a Costa Rica). Na severe Južnej Ameriky najviac pestujú túto odrodu v Kolumbii, Peru a Ekvádore.

  • Typ Excelsa tzv. Západná India sa pestuje aj v Puerto Rico, Guadeloupe, St Domingo a na Jamajke, kde im dáva veľmi jemnú chuť.

  • Typ Excelsa Mysore pochádza z Indie a má veľmi tmavú farbu a veľmi výraznú, až korenistú arómu.


Štruktúra kávovej bobule a zrna:

I5CPFtDpoLjsOd-Q_S4yNhePT12ReZQHLXkg5HOAQEl9splZ0TouDTiY23lxJ_bwsbHc6WUyu30tBo1LH5AyIk6mGzAIv6lpjjaM30nL_DRwSIBI-ywUD6dRaXih7So7zs8HShN1

 

Produkcia kávy

Najväčšími producentmi kávy na svete sú stále Brazília, Vietnam, Indonézia a Kolumbia. Svetová produkcia v roku 2021 dosiahla 10,176 mil. ton, čo zodpovedá 170 mil. vriec, čo je približne takmer o 30% viac ako v roku 2007.

Svetoví lídri v produkcii kávy (Arabica + Robusta)

Krajina

Množstvo vyprodukovaných 60kg vriec kávy

Podiel

Brazília

63 500 000

37 %

Vietnam

29 000 000

17 %

Kolumbia

14 100 000

8 %

Indonézia

12 000 000

6 %

Etiópia

7 300 000

4 %

Honduras

6 100 000

3.5%

India

5 700 000

3.5%

Uganda

5 600 000

2.5%

Ostatné krajiny

17.5%



Súvisiace produkty

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...