Kávopedia: Top 5 príčin horkej chuti

Kávopedia: Top 5 príčin horkej chuti

​​Zaujíma vás, prečo má vaša káva horkú chuť? My sme si pre vás pripravili zoznam najčastejších príčin kedy vaša šálka nechutí presne tak, ako by ste si predstavovali. Pomocou našich tipov rýchlo a ľahko vyriešite problém, ktorý čas od času trápi nejedného milovníka kávy. 

1. Príliš tmavé praženie

K príliš praženej káve dochádza, keď sa profil praženia zahreje príliš rýchlo. Zatiaľ, čo niektorí z nás milujú tmavé praženie, tak aj v tomto prípade všetkého veľa škodí a inak to nie je, aj pri pražení kávy, ak by ste mali niekedy pocit, že kávu ktorú ste si kúpili je tmavšie pražená ako by ste čakali neváhajte sa opýtať vášho predajcu, či je všetko v poriadku a či cieľom bolo presne takéto praženie.

fuXQW2Ycw-SJFYUlXDlVYUxwR6qIzFeK6W4n_tEmRPdsJH9SZeISD6E3YWyCYOAFyPm4ZQyVUCQFBFkUC1YsSE56f5CFjvzGYvze_rYNgN0hkwQGOpIb_MtutHuaQzh8K1r7vARe

2. Zatuchnutá káva

Káva, ktorá je zatuchnutá inak povedané pokazená bude tiež chutiť ako spálená alebo horká. Tomuto problému sa dokážete vyhnúť naozaj ľahko stačí, aby ste si vyberali značky, u ktorých viete, že používajú iba čerstvé zrná a svoju šálku kávy si pripravíte vždy z čerstvo pomletej kávy.

3. Vybrali ste si nesprávnu hrúbku mletia

Mletím kávových zŕn sa mení spôsob, akým sa rozpúšťajú aromatické zložky, čo znamená, že ak sú pomleté príliš nahrubo, riskujete podextrakciu a následne kávu s jemnou alebo kyslou chuťou. Ak je  však káva príliš jemne mleté, riskujete príliš extrahovanú horkú kávu. Rôzne metódy varenia si vyžadujú rôzne mletie a niekedy musíte experimentovať, aby ste si pripravili tú správu šálku kávy.

Viac o rôznych spôsoboch prípravy kávy a odporúčanému mletiu sa dočítate tu:

Usi9K5Tpz24Is7vSYEZA5yo_S9UZ4vKthEoTDaf3bJvXisx0u6HzWgofScscaCTVNTJHeM8HXo-qrj3vs0gAmPsn7_cPLfyroGNwU8Keu4VqKloj_DARJ7uCjUbjAAad6EXSVx-u

4. Voda je príliš horúca

Teplota vody hrá kľúčovú úlohu pri varení kávy a ak je príliš horúca, extrahujú sa horké zlúčeniny. Podľa National Coffee Association je teplota 90.5°C až 96.1 °C ideálna pre optimálnu extrakciu. Voda vrie pri 100 °C, takže laicky povedané, to znamená nenechať vodu prevariť a radšej ju nechať odstáť minútu, kým ju naleje na vašu kávu.

jE-DkYgQDcXDoy5nqFxI5m5X4Iqpvv42GNAJBWKcEeR_Kb-pRCkCts1Iv7R2FuVxQgKrC1cUyxv9vxsVaq0E_llB7rWRpp008mluxWhz6gMUon8Rpnf_Elk7j36yMLapzGDhkZ8y

5. Nesprávne vyčistený kávovar

Nadmerná extrakcia nie je jediným vinníkom horkosti. Zvyšky kávy, ktoré vám zostali pri poslednom varení, môžu určite ovplyvniť chuť budúcich šálok. Dbajte na to, aby ste svoje varné zariadenie udržiavali pekné a čisté.





Zo sveta kávy

Cafepoint recepty: Tiramisu

Cafepoint recepty: Tiramisu

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

V nasledujúcom článku budeme hľadať riešenie problému, ktorý môže byť nočnou morou každého kávičkára.

Vyrazili ste na výlet, na stanovačku, prišli na chatu, alebo do hotela či...

Novinka: Cafepoint Single Collection Bolivia Yungas SHB EP

Novinka: Cafepoint Single Collection Bolivia Yungas SHB EP

Zo sveta kávy

Cafepoint recepty: Tiramisu

Cafepoint recepty: Tiramisu

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

V nasledujúcom článku budeme hľadať riešenie problému, ktorý môže byť nočnou morou každého kávičkára.

Vyrazili ste na výlet, na stanovačku, prišli na chatu, alebo do hotela či...

Novinka: Cafepoint Single Collection Bolivia Yungas SHB EP

Novinka: Cafepoint Single Collection Bolivia Yungas SHB EP