Naša cesta okolo sveta kávy pokračuje a tento krát sa z Talianska presúvame tam, kde začal príbeh kávy - do Afriky. Až 12% svetovej produkcie kávy je dopestovanej práve v tejto krajine. Naším sprievodcom po africkom kontinente bude mladá farmárka Zane, ktorá sa káve venuje už od mladého veku.
Etiópia
Etiópia je najväčším africkým producentom kávových zŕn, z ktorých 50% je pestovaných v nadmorských výškach nad 1500 metrov. Káva v Etiópii sa pestuje v troch hlavných regiónoch Sidamo, Yirgacheffe a Harar. Sidamo patrí medzi najväčšieho producenta v krajine. Tento región, ktorý sa nachádza na juhu krajiny vďaka svojej nadmorskej výške, pôde bohatej na minerály a živiny, ideálnym množstvom zrážok a vlhkosťou ponúka dokonalé podmienky pre pestovanie kávy.
V celej krajine je najčastejšie vidieť suchú metódu spracovania čerešní, vďaka čomu získa káva silné telo, chuť ovocia a vyrovnanú aciditu. V šálke kávy z Etiópie môžeme nájsť častokrát chuť medu, jahôd alebo čokolády.
Ak chcete spoznať chuť Etiópia, ponúkame vám našu kávu Cafepoint Ethiopia Sidamo Grade 2, ktorá je šálke charakteristická orieškovo-hnedou krémou a delikátnou arómou s tónmi jazmínu a lupeňov ruže. Chuť je likérovo sladká s jemnými náznakmi citrusového ovocia. V dlhotrvajúcej dochuti cítiť stále citrusovú sladkosť.
Keňa
Z Etiópie naše kroky vedú do nádhernej Kene, krajiny plnej národných parkov a najvyššieho vrchu afrického kontinentu Kilimandžáro. Káva a aj jej praženie je v Keni dávno známe približne už od roku 1400 no pestovanie aké poznáme dnes došlo na rad až o niekoľko storočí neskôr, presnejšie v roku 1893 kedy boli privezené prvé sadenice misionármi z Francúzska.
Káva sa v Keni pestuje hlavne na rozsiahlych plantážach v okolí pohoria Kilimandžáro, ktoré ležia ležia vo vysokých nadmorských výškach, vďaka čomu je káva z Kene považovaná za jednu najkvalitnejších a najžiadanejších na svete. Kenské kávy sú vo svete obľúbené predovšetkým kvôli dobre vyváženým chutiam a sviežej, často citrusovej aróme. Kávové zrná sú v Keni triedené podľa veľkosti. Najväčšie sú označované ako E (elephant) a najhodnotnejšie sú kategórie AA.
Ak ochutnáte šálku našej kávy Cafepoint Kenya Kilimanjaro AA budete cítiť príjemnú svetlejšiu krému s ľahkou citrusovou arómou. Mierne acidnú chuť s nádychom citrusových plodov, černíc a niekedy aj čierneho korenia. V dochuti cítiť stále jemné citrusovo–korenisté tóny.
Uganda
Našou treťou zastávkou po africkom kontinente je Uganda, krajina, ktorá sa nachádza pri Viktoriinom Jazere a preteká ňou rieka Níl.
Robustu z Ugandy môžete vyskúšať v našej káve Cafepoint Uganda AA Bugisu. Táto divoká africká káva sa vyznačuje výraznou čokoládovou chuťou, plným telom a jemnou citrusovou aciditou.
Burundi
Káva je pre Burundi dôležitý ekonomický artikel tvorí totiž až 93% celkového exportu krajiny, v krajine je najviac rozšírená Arabika, ktorú pestujú na početných malých farmách vo vysokých polohách vďaka čomu je chuť kávy vyvážená medzi horkosťou a aciditou.
Naša káva Cafepoint Burundi Bujumbura Washed je v šálke charakteristická kvalitnou krémou a delikátnou, sviežou arómou. Chuť je vyvážená medzi horkosťou a aciditou. Prevládajú tóny sladkých citrusov a niekedy aj škorice. V závere možno cítiť jemnú, medovo–korenistú dochuť.
Tanzánia
V Tanzánii nájdeme veľké množstvo fariem a plantáži v oblasti okolo jazier Niassa, Tanganika a v okolí slávneho vrchu Kilimandžáro. Ideálne podmienky pre pestovanie upravili z kávy z tohto regiónu vyhľadávaný artikel, hlavne Arabiku a jej odrody Kent, Bourbon a Typica.
Chuť kávy Cafepoint Tanzania Tanga AA je likérovo sladká s výraznými tónmi jablka a citrusov. V dochuti cítiť miernu ovocnú sladkosť.V šálke je charakteristická svetlou, no intenzívnou krémou a často divokou arómou typickou pre africké kávy.
Malawi
Na záver nášho výletu po Africkom kontinente si doprajeme šálku kávy Cafepoint Malawi Pamwamba, ktorá pohladí naše chuťové poháriky svojou príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. Chuť kávy z Malawi sa vyznačuje jemne pikantnými, často ovocnými tónami tóny. Citrusová acidita prechádza do grepovej horkosti, ktorá sa pomaly rozplynie do prekvapivej sladkastej dochute s tónmi vanilky a lahodnej čokolády.