Ako uchovať kávové zrná.
Čerstvé kávové zrná sa zvyčajne dodávajú v baleniach navrhnutých tak, aby sa zachovala čerstvosť kávy po, čo najldhšiu dobu. Preto aj našu kávu Cafepoint balíme do obalov, ktoré majú špeciálne jednosmerné ventily, ktoré dovolia káve “vydýchnuť, ale zabraňujú vniknutiu vzduchu, aby sme zabránili možnej oxidácii kávových zŕn a tým ich zatuchnutiu a zhorknutiu.
Dôležité je uskladnenie.
Najväčšími nepriateľmi kávových zŕn sú vzduch, vlhkosť, teplo a svetlo. Ak chcete zachovať čo najdlhšie čerstvú chuť vašich kávových zŕn, skladujte ich v nepriehľadnej, vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote. Dózy na kávové zrná sú naozaj krásne, ale určite sa vyhnite priehľadným nádobám, ktoré umožnia preniknutiu svetla a tým ohrozia chuť vašej kávy.
Dôležité je skladovať kávové zrná po otvorení na tmavom a primerane chladnom mieste. Najčastejšiu chybu, ktorú zákazníci robia je, že skladujú kávové zrná v skrinke pri rúre, kde často vzniká vysoká teplota, ktorá môže výrazne ohroziť chuť vašej kávy rovnako ako skladovanie na priamom slnku.
Menej je niekedy viac
Kávové zrná strácajú svoju čerstvosť okamžite po upražení, preto aj my sami odporúčame našim zákazníkom kupovať menšie balenia, ktoré spotrebujú v kratšej dobe. Napríklad 250 gramové balenia sú ideálnym riešením, pretože ich dokážete spotrebovať rýchlejšie ako veľké balenie kávy, ktoré často krát zostávajú “otvorené” dlhšie ako mesiac.
Ak sa nakoniec, ale rozhodnete pre kúpu väčšieho balenia odporúčame rozdeliť kávové zrná na niekoľko menších porcií, pričom väčšiu, nepoužitú porciu umiestnite do vzduchotesnej nádoby a uskladnite na tmavom, suchom mieste.
Zmrazovanie kávových zŕn?
Pre kvalitnú šálku kávy je dôležitá čerstvosť. Odborníci sa zhodujú, že káva by sa mala skonzumovať, niekoľko dní po upražení. No v kávovom svete existujú rôzne názory na to či by sa káva mala alebo nemala zmrazovať, hlavnou úvahou je, že káva absorbuje vlhkosť – a pachy a chute – zo vzduchu okolo seba, pretože je hygroskopická (bonusové slovo pre všetkých kávových nadšencov).
Väčšina domácich skladovacích nádob stále prepúšťa malé množstvo kyslíka, čo je dôvod, prečo potraviny skladované dlhší čas v mrazničke môžu utrpieť takzvané popáleniny.
Ak, sa teda rozhodnete zamraziť časť svojich kávových zŕn, použite skutočne vzduchotesnú nádobu a pri vyberaní si dajte pozor, aby sa na zamrznutej káve nevytvoril kondenzát, ktorý by narušil chuť kávových zŕn.