Dobrý barista by mal v prvom rade zvládnuť urobiť kvalitné caffé latte. Tento kávový nápoj je základom úspechu pri iných náročnejších kávach. Hoci sa návod môže zdať jednoduchý, zručnosť získa človek až po mnohých pokusoch. Niektorých to trvá pár týždňov, iným niekoľko mesiacov. Ako na to?
- Do kanvice nalejte vychladené mlieko z chladničky, ktoré má okolo 1º C. Vždy použite čestvé mlieko, nezohrievajte už raz zohriate mlieko. Odporúčame použiť plnotučné.
- Ponorte rameno s parnou tryskou do mlieka asi centimenter od dna. Spustite paru. Keď začne mliečna pena rásť, pomaly spúšťajte kanvicu tak, aby rameno ostalo centimeter pod úrovňou hladiny.
- Nemali by ste nechať penu rásť príliš rýchlo, lebo sa vám urobia bublinky, ani príliš pomaly, lebo sa vám neurobí dostatočná pena a mlieko sa prehreje.
- Mlieko zohrejte tak na 60 až 70°C a pritom krúžte kanvicou proti smeru hodinových ručičiek.
- Ak ste trpezlivý, vznikne vám hustá a jemná krémová pena.
- Nechajte penu na chvíľu usadiť.
- Pokrúžte mliekom. Pena by mala byť krémová a bez bubliniek. Ak uvidíte bublinky, buchnite kanvicou párkrát o pult a skúste mlieko speniť ešte na 20 až 30 sekúnd.
- Nalejte mlieko s penou rovnomerne do šálky s espressom. Niekto robí caffé latte aj tak, že najprv naleje do šálky mlieko s penou a potom doň vlieva kávu. Získa tak dvojvrstvový a dvojfarebný nápoj.
- Fantázii sa medze nekladú. Kto chce môže si s penou vytvoriť na káve aj rôzne vzory ako srdce či stromček, ale to je už práca pre profíkov.
Zdroj: wikihow.com
Foto: flickr.com, coffee.wikia.com