Ako si pripraviť tú najlepšiu kávu? Postup je jednoduchý

Ako si pripraviť tú najlepšiu kávu? Postup je jednoduchý

Kultúra pitia kávy nie je len o tom, či si dnes dáme espresso alebo frappé. Tí, ktorí pristupujú ku káve tak, ako sa pristupuje napríklad k vínu, môžu rozoznávať niekoľko technologických postupov, ktorými si lahodný nápoj pripravia. Nejde tu o veľkú mágiu, no jednoduchou zmenou kávovaru a postupu prípravy sa dá docieliť iná chuť kávy. Preto aj zvyčajne chodievame do kaviarní, pretože tam “robia dobrú kávu”. Čo to vlastne znamená?

Od prvých kaviarní, ktoré sa objavili na Strednom východe, neskôr v Európe, po rôznych vynálezoch kávovarov a ich inovatívnych verzií sa však od istého času začal dávať dôraz na samotnú kávu ako nápoja. Cieľom bolo - a stále je - dosiahnuť jej najlepšiu chuť a spoznať jej aromatické spektrum. Tento prístup sa v baristických kruhoch pomenoval ako druhá vlna kaviarenskej kultúry.

Citrusy, jazmín i čokoláda

V súčasnosti sa tieto prístupy znova rozširujú o nové pohľady a tretia vlna kávovej kultúry sa orientuje na výberové odrodové kávy a špecifikáciu ich prípravy tak, aby boli zachované jej najlepšie vlastnosti. Dôležitým základom je dostupnosť výberových káv, ktoré sú charakteristické rôznymi odtienkami chutí (napr. kvetinové, ovocné, dokonca i čokoládové) a spôsobom spracovania kávy. Také druhy však dostanete bežne v kaviarňach tretej vlny kávovej kultúry, ktoré nájdete i v našom meste. Nevýhodou týchto kaviarní je ich obmedzený výber odrôd. No, v našich špecializovaných predajniach Cafepoint nájdete širší výber rôznych typov práve výberových odrôd z rôznych oblastí kávových plantáží celého sveta. Tu si môžete kávu nielen zakúpiť, ale aj ochutnať a vyskúšať konkrétne chute z rôznych oblasti celosvetovej produkcie kávy od rôznych producentov.

Ako narábať s výberovou kávou?

Káva, spracovaná zo starostlivo prebratých a vytriedených zŕn, si však vyžaduje aj určitú prípravu. Jednou z možností, ktoré sú v našich predajniach finančne dostupné, ale aj technologicky kvalitné, je pripraviť si výberovú kávu v moka kávovari známom aj ako “koťogo”. Fajnšmekri vyskúšajú a svoju kávu si pripravia aj v kávovaroch typu French press či AeroPress. Výsledok prípravy výberovej kávy iným spôsobom bude pre bežného kávičkára malým dobrodružstvom.

Nie je káva ako káva

Už spomínaná tretia vlna kávovej kultúry nás orientuje a upozorňuje najmä na chuť a farbu rôznych odrôd kávy. V čom sa však líšia tieto odrody? Pre odpoveď musíme zájsť až na úplný začiatok, teda na plantáž, na ktorej sa pestuje buď Arabika alebo Robusta. Arabika patrí medzi tie kvalitnejšie a chutnejšie odrody, i preto tvorí približne 75 % svetovej produkcie. Má o dosť menej kofeínu než Robusta a líši sa najmä svojou kyslosťou, avšak je to ovplyvnené odrodou aj spôsobom spracovania kávových čerešní či pražením alebo prípravou.
Lacnejšou odrodou je Robusta, ktorú je bežne dostať aj v našich obchodoch. Obsahuje však v sebe omnoho viac kofeínu a je jasne rozoznateľná od Arabiky. Pokiaľ má káva výraznú horkú chuť, a tzv. zemité telo, tak je jednoznačne jasné, že ide o Robustu. Preto je vhodné porovnať lacnú odrodu s odrodou Arabiky napr. z Etiópie či Indonézie, napr. odrody Ethiopia Sidamo Grade 2 alebo Indonesia Sumatra, ktoré sa vyznačujú nielen lepším chuťovým profilom, ale aj zdravotnými účinkami.

Súvisiace produkty

  • Káva Carraro Ethiopia pre systém Nespresso pochádza z južnej časti Etiópie. Jej výrazná vôňa s tónmi jazmínu a ruží je v chuti sladká so stredným telom.

  • Kávovar AeroPress potrebuje iba 30 sekúnd na to, aby Vám do šálky vyčaroval čierny mok unikátnej chuti. Spája prednosti French pressu a dripperu.

  • Zrnková káva Cafepoint Guatemala Robusta sa vyznačuje plným telom, bohatou krémou a intenzívnou chuťou. Jedná sa o odrodovú 100% Robustu.

  • Zrnková káva Cafepoint Nepal Mt. Everest Supreme má jemnú chuť so stredne silným telom a typickou aciditou s tónmi vysokohorských bylín a ľahkú, sviežu dochuť.

  • Pražená zrnková káva Cafepoint Ethiopia Sidamo Grade 2 má likérovo sladkú chuť s jemnými náznakmi citrusového ovocia a dlhotrvajúcu, sladkú dochuť. BEST SELLER - táto káva patrí medzi najpredávanejšie produkty v našom sortimente za minulý rok.

  • Zrnková káva Cafepoint Indonesia Sumatra sa v šálke vyznačuje kvalitnou orieškovou krémou a jemnou arómou. Chuť je príjemne sladká s tónmi vanilky.

  • Zrnková káva Cafepoint Dominican republic Barahona AAA má príjemne sladkú chuť s náznakmi citrusových plodov. Plné telo sa prejaví v prekvapivo dlhej dochuti.

  • Moka kávovar Bialetti Rainbow sviežej zelenej farby je ideálny pre tých, ktorí zbožňujú posedenie pri voňavej šálke kávy. Vyrobený z potravinárskeho hliníka. 

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...