Cafepoint University – Netradičná príprava kávy

Cafepoint University – Netradičná príprava kávy

Dobrý deň, naši milí študenti!

Cafepoint University pomaly, ale isto prichádza do finále a po viac ako piatich týždňoch sme takmer na konci. Predtým, ako zavrieme naše brány, máme pre vás ešte dve lekcie, v ktorých sa pozrieme na netradičné spôsoby prípravy a základné kávové nápoje, ktoré by mal každý správny kávičkár poznať.

V dnešnej lekcii sa pozrieme na najmenej tradičné, ale aj najzaujímavejšie spôsoby prípravy, ktoré môžeme vidieť po celom svete.

Egg Coffee (Vajíčková káva)

Vo svete môžeme vidieť viac spôsobov prípravy takzvanej „vajíčkovej kávy“, no väčšina ľudí považuje práve škandinávskych prisťahovalcov, ktorí prišli do USA, za vynálezcov Egg Coffee. Hlavným cieľom bolo pripraviť silný nápoj plný živín, ktoré práve vajcia dokážu ponúknuť.

Príprava je veľmi jednoduchá – v podstate rozdrvíte vajíčko spolu so škrupinou a rozmiešate s pomletou kávou a jednoducho vyvaríte. Výsledok nevyzerá na prvý pohľad lákavo, skôr ako bahno, ktoré sa práve objavilo vo vašom hrnci. 

_sx7l3MqQwRiEEpCaGnU8vA9xAJKD3TxBgUdG462e0FZ8Q9RHhhRN_KBpet3cORJP5f9JcgcuFD7GoTMee04t_VzOqJD_jFuVNH38ijQSWcctINB-vxpq41GEOzJ3ZjaczmUg801

Chuť je, ale prekvapivo veľmi jemná, a to vďaka vaječným bielkom, ktoré majú schopnosť absorbovať horkosť. Vaječné žĺtky zas pridávajú káve príjemnú krémovú chuť a pre najlepší výsledok je odporúčané kávu precediť a zbaviť ju všetkých nežiaducich čiastočiek.

J6wWs2AtwnM32qBT0j9ZG6BpLpif1pIRpzxW4qfc_S-dWm5ZhH8t5-MRebff6iNXtDqOb3FoISQMzhqkD5ywE5ft02GhTDspV1sXg5MkanqAjBxigc0KmOplZs0CrT83d4fcT0L5

Kopi Tobruk

Druhým nápojom je Kopi Tubruk, alebo aj Kopi Selem. Tí, čo ste mali možnosť navštíviť Bali alebo Indonéziu ste sa možno už stretli s týmto nápojom, počas ktorého pripravy sa hrubá kávová usadenina varí spolu s tuhým cukrom, vďaka čomu získame hustý nápoj podobný tureckej káve. 

7vpZzT12DZAlCgiMZ6I1NLpovGSoAmcWp2tnj0-JyxH3PCEZR-LjiDXo1yPDju4VOGSQ5YsRjeEaNXvmWEIGeJLrkEC6JfzIpbxjm-7KWxRGTU-ZPZjywfUXGrNl5aqHwWB7e7Y7

Kopi Tobruk je jednoducho skvelá alternatíva instantnej kávy, ktorú dokážete pripraviť naozaj rýchlo a za veľmi dostupnú cenu. Káva na prípravu Kopi Tobruk by mala byť naozaj najjemnejšia, akú viete nájsť, alebo si ju prípadne pomelte doma. Výhodou Kopi Tobruk je aj možnosť pridania akékoľvek koreniny pre vyladenie chuti presne podľa vašich požiadaviek (škorica alebo koreň čakanky). Káva, ktorá sa nám objaví v šálke je silná s výraznou sladkastou chuťou a zemitou dochuťou.

Milk Pour Over

Milk Pour Over, alebo jednoducho povedané „preliať kávu mliekom“, je celkom jednoduchý spôsob, ako si doma pripraviť lahodnú kávu, ktorá zahreje aj počas tých najchladnejších rán a doplní váš denný príjem bielkovín. Tento spôsobom prípravy kávy ma pôvod v USA, čo nás vôbec neprekvapuje. Výhodou Milk Pour Over metódy je možnosť nahradiť bežné kravské mlieko za akúkoľvek alternatívu, ktorá vám vyhovuje. 

KUrQCLBTHyAwSyYhJq4ub6VJPcT7oa0CvCKumd9y_3v8yItMNREZR1Va3a9ZgOpueIUgjpDR1zXl6UMBuP0U9V4qhjQGos1VqIm4GiA4slV23jvmck8D_YQVia8q7b38V1rr4nVE

Milk Pour Over si pripravíte veľmi jednoducho. Je potrebné priviesť mlieko blízko varu, potom zaliať kávu a nechať prefiltrovať. Kávu si môžete dochutiť medom, cukrom alebo škoricou.

oRvno6Qfo3KUPMaQPaSnJtT6w534ipiwX2KQji8Pb6WXzKMxTeHY4yxj4CAm2375AhRWxvpV7ZqJCaPNdrJmreeQYyl9CpCn__8hFEbCGwCrotOJnlXFmWhRMC3cMzKrEa0XItYH

Pour Over MIlk je v podstate metóda filtrovania kávy, pri ktorej namiesto vody použijete zohriate mlieko, vďaka čomu vytvoríte krémový nápoj. Pokiaľ by ste si chceli vychutnať tento spôsob prípravy, odporúčame vám jednu z našich bezkofeínových káv.

Bulletproof Coffee (Káva s maslom a olejom)

Otcom tohto netradičného spôsobu prípravy kávy je Dave Asprey, ktorý už dlhé roky patrí k takzvaným „biohackerom“. ich cieľom je priniesť čo najlepšie inovácie, a tak zlepšiť ľudský výkon. Bulletproof káva je jednoducho káva s maslom. Nemyslíte si, že by káva a maslo spolu ladili, však? 

Táto senzačná metóda prípravy, známa ako nepriestrelná káva, pochádza z tibetskej tradície pridávania masla z jaka divého do čaju. CLA a kyselina linolová v jačom masle údajne znižujú hlad, pomáhajú odbúravať telesný tuk a eliminujú takzvaný „crash“ alebo vytratenie energie.

1wmquLwlfbOn4Eh2pV96lUW6xm7uu594iu-x_t98Bfu1rdgiQufaDt57gzCHnvPFXUJk2fZLhiVg70EYeJoztGuQHaFXOACe3xduM6lWBRy_T-GmBgsK0WXSO6YpiaMv7A2s9Qjg

Nepriestrelná káva sa vyrába zmiešaním nesoleného masla spolu s MCT olejom, ale veľa ľudí v dnešnej dobe používa iba kokosový olej. Tento netradičný nápoj je ideálne pripraviť v mixéri, ak však nechcete venovať príprave veľa času a zašpiniť mixér, stačí vmiešať do vašej šálky 20 ml kokosového oleja. Získate tak vysoko energetický nápoj, ktorý vás nakopne pred prácou alebo tréningom.

udtKAWAV_ePXdvM8kmq17UcXnlp4MUFx0x-6s5094HTHxf6NIt2pyGMaIv5uY5OsCEzVHiVHez0huNhU7_KnsQJQOfKnFwtxcddVVaHxtaTWIVHU0_0t_T1B0GH8nZYi-nYcPNU-

Kaapi (Juhoindická filtrovaná káva)

India je viac známa pre svoje korenené chai, ako pre kávu. Znalci však tvrdia, že kaapi vyrobené v južných štátoch Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu a Kerala je jedno z najlepších na svete. Tajomstvom je trpezlivosť, varené mlieko a správne vybavenie.

YhetqFel5n9EE6HPgBVom5IoHJRvoU8oyhJGZ03JFuDhhdtVHgpVGtn27PbtW2NcfoQbkxw0GxgxsxaoCOmBrqMPY4fDatYCF9XmvRF4Uje1OvgOrRo9lz3t-4XoklX5Gp3DCjVQ

Pre prípravu juhoindickej filtrovanej kávy je potrebný špeciálny kávovar s dvoma komorami. Horná časť je určená pre jemne mletú kávu a vodu, v spodnej časti sa hustý a koncentrovaný kávový odvar zbiera. Tento odvar je následne zmiešaný so speneným alebo vareným mliekom a cukrom.

X_Eyiosd2ko7GHbIKkoPfQNbNaKWB1B6wiILoXiVfCh3wlq4aFGEUZo1oW-wmM1ZCsDZEyjY1dF7Die1Xh98DWgSd-nyeVPJvn533lQyBgviLsPIrk3SOTpsOh2rzCILLer38Toz

Káva, ktorú takto získame je silná s výraznými chuťami. Nie je to tradičný nápoj, ktorý by sme si urobili každé ráno, ale za pokus to určite stojí. Jediné, čo budete potrebovať, je špeciálny indický filter a dobrú kávu.

Káva so sobím syrom 

Na koniec našej lekcie nám ostáva skutočná bizarnosť, alebo skutočne netradičný spôsob prípravy kávy – káva s pridaním sobieho syra. Kaffeost, alebo švédsky „kávový syr“, je svojou textúrou podobný tvarohu, ktorý radi konzumujú v severských krajinách a je vyrobený zo sobieho mlieka, ktoré je plné živín. Keď sa do kávy pridá sobí syr, výsledok je mimoriadne príjemný. 

NStb4ODN9B5UC4jiEJZMOJaHO83FgiZ2USCOxQK8SkNF1EOtz_MiHSiEMqHKgzMWuDW2Jia37ikxONPoCtkulh5n-5dLAsAfEqfIZBWYHjLSAoZT4Ih_aMeA1NRYZt8JZni73Anj

Pitie kávy zo sobieho syra je súčasťou severského rituálu Sami, počas ktorého sa do kávy ponára sobí syr nad otvoreným ohňom.

DKlkBOupO3yF8A5NxzX0x-LsgqfFEwWrD_YhjWYvGv2T-8uP_yyMHjiLbvhaJy6smRS9pH07WCMV5C8JZkNzDNz1GtwuzaGUyT9q6PSgffl-nlPDmbAuSF-kXMfcpNswhzNztc7z

Káva so sobím syrom je skutočný opak espressa, aké poznáme. Chuť je veľmi jemná, krémová a syr sa veľmi ľahko topí v ústach s jemnou arómou sobieho mlieka. Sobie mlieko patrí medzi najbohatšie a najvýživnejšie, no dojením získame približne len 1,5 šálky denne.





.