Dokonalé cappuccino sa nezaobíde bez mliečnej peny. Ako si ju správne našľahať?

Dokonalé cappuccino sa nezaobíde bez mliečnej peny. Ako si ju správne našľahať?

cappuccino.jpgDaždivý deň v meste láka na príjemné posedenie v kaviarni či cukrárni a poriadnu šálku cappuccina s hustou penou, posypané škoricou či cukrom. Ako si však pripraviť tú správnu mliečnu penu, ak si chceme vychutnať svoj cappuccinový rituál doma?

Tí, ktorí si už pripravujú doma espresso, zvládnu cappuccino ľavou zadnou aj o druhej ráno po skvelom večeri, keďže základ dobrého cappuccina tvorí dobrá odrodová káva a z nej vyrobené espresso.

Mliečna pena na niekoľko spôsobov

Aby cappuccino nevyzeralo ako espresso s veľkým mliekom, je potrebné sa naučiť správne vyšľahať mliečnu penu. Najjednoduchším spôsobom sa správna mliečna pena dá našľahať cez parnú trysku kávovaru. Ak si však robíme dokonalé cappuccino doma a nemáme kávovar s parnou tryskou, príprava mliečnej peny je o kus komplikovanejšia. Časom a tréningom sa však z vás stane majster v príprave cappuccina, čo oceníte nielen vy, ale aj vaši hostia.

Parná tryska všetko vyrieši

Poďme si povedať niečo o príprave mliečnej peny prostredníctvom kávovarov s parnou tryskou. Predtým než začneme šľahať mliečnu penu, prefúkneme si parnú trysku a tak ju očistíme od prípadných nečistôt. Následne si do polovice nerezovej kanvičky nalejeme studené plnotučné mlieko. Parnú trysku vložíme zhruba centimeter do mlieka a kanvičku mierne nakloníme, čím vytvoríme pri šľahaní vír.

Pustíme parnú trysku a mlieko sa začne šľahať v mliečnu penu. Pokiaľ pocítime, že nerezová kanvička je horúca tak, že sa nedá už držať v ruke, teplota mliečnej peny dosiahla tú správnu hodnotu (60 - 65° C) a to je ten správny moment, keď by mala byť mliečna pena správne našľahaná. Na záver ešte raz prefúknite parnú trysku, aby v nej nezostávalo zvyšné mlieko, ktoré by mohlo časom skysnúť. Mliečnu penu už len nalejete do pripraveného espressa a užívajte si svoju chvíľu s dokonalým cappuccinom.

Teplomer, šľahač a balík šikovnosti

Ak si pripravujete svoje súkromné espresso inými spôsobmi (moka kávovar, Aeropress, French press,...), pre prípravu cappuccina budete potrebovať len teplomer a šľahač na mliečnu penu. Keďže pri pákových kávovaroch spraví parná tryska všetku prácu, pri svojpomocnej príprave mliečnej peny musíme dodržať dve podmienky: správna teplota mlieka a správny šľahač.

Studené plnotučné mlieko si opäť nalejeme do polovice kanvičky a zohrejeme si ho na teplotu 60 - 65° C. Viac nie, ináč by sme mlieko prepálili a cappuccino by zostalo na míle vzdialené. Taktiež skúste mlieko sem-tam zamiešať, aby bolo rovnomerne ohriate. Keď si kanvičku odstavíme, pomocou šľahača vymiešame mlieko na penu.

Tu je potrebné byť dôsledný, aby nám na spodku nezostalo mlieko a navrchu veľké bubliny. Preto je potrebné penu s mliekom patrične rozmiešavať, aby sa zvyšné mlieko stihlo rozšľahať na penu a aby mliečna pena nemala príliš veľké bubliny. Ak sa vám to podarilo, tak Vám gratulujeme! Zostáva už len naliať mliečnu penu do pripraveného espressa a vychutnať si plody svojej práce. :)

Súvisiace produkty

  • Praktický JURA Napeňovač mlieka poteší každého milovníka kávových špecialít. Iba jedným stlačením tlačidla dokáže pripraviť lahodnú, hustú mliečnu penu.

  • Rhinowares Kanvica na mlieko Classic je určená na prípravu hustej mliečnej peny, potrebnej na cappuccino, caffé latte alebo latte macchiato.

  • Pákový kávovar Gaggia Classic 30 vyrobený v Taliansku na počesť významného výročia v limitovanej edícií má nezameniteľný dizajn, ktorý symbolizuje jedinečné umenie výroby a vychutnávania si dokonalého talianskeho espressa.

  • Pákový kávovar Ascaso Dream sa pýši extravagantným retro vzhľadom čiernej farby. Disponuje parnou tryskou, s ktorou ľahko pripravíte jemnú mliečnu penu. 

  • Elektrický napeňovač mlieka od uznávaného výrobcu Bialetti poteší každého milovníka kávových špecialít. Mliečnu penu v ňom pripravíte až zo 115 ml mlieka.

  • Rhinowares Teflónová kanvica určená na prípravu perfektnej mliečnej peny má objem 600 ml. Je čiernej farby a vyznačuje sa dlhou životnosťou.

  • Teplomer na mlieko značky Rhinowares slúži na meranie teploty pri výrobe dekoratívnej mliečnej peny.  Je povinnou výbavou každého vášnivého baristu.

  • JURA Profesionálna dýza pozostáva zo systému viacerých komôr. V jeho prvom stupni dochádza k peneniu a v druhom k nasávaniu a ohrievaniu mlieka. 

  • Zrnková káva Cafepoint Mexico Altura Superior sa v šálke vyznačuje svetlou krémou a sviežou, kvetinovou arómou. Chuť je príjemne sladká s citeľnou aciditou.

  • Zrnková káva Cafepoint Tanzania Tanga AA sa v šálke vyznačuje svetlou, no intenzívnou krémou a často netradičnou arómou afrických káv. Chuť je likérovo sladká.

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...