Káva a jej praženie. Aké sú v ňom rozdiely?

Káva a jej praženie. Aké sú v ňom rozdiely?

Ešte pred pár rokmi bola silná, tmavo-pražená káva symbolom ideálneho kávového zážitku. Niektorí takú kávu zbožňujú a je pre nich aj naďalej dokonalý životabudič a tí druhí ju pili hlavne preto, aby do seba dostali potrebnú dávku kofeínu, no nenašli v nej ten pravý pôžitok z chuti.

Svetlé praženie prinieslo do sveta kávy nový pohľad. Zachováva pôvodné chute a dáva tak priestor, aby vynikla prirodzená chuť kávových zŕn, ktorú získali počas dozrievania. Následné svetlé praženie chuť a arómu kávy ešte viac podčiarkne, no rovnako si vyžaduje aj iný, alternatívny spôsob prípravy. Pokiaľ patríte k tým, ktorí kávu pijú najmä kvôli obsahu kofeínu, tak možno práve vďaka "speciality coffee" objavíte kávu, ktorá bude pre vás úplne dokonalá aj po stránke chuti.

praženie kávy

Prečo sa káva vlastne praží?

Nebolo to tak dávno, kedy kávové trendy ovládla zelená káva. No ako rýchlo prišla, tak aj rýchlo odišla. Ak ste ju stihli ochutnať, zistili ste, že jej chuť vlastne ani nebola. To je hlavný dôvod, prečo sa na trhu dlho neohriala. Ak ste ju skúsili ohriať vy, pomleli ste ju a zaliali horúcou vodou, zistili ste, že jej chuť je trávnatá až drevnatá a vôbec nie chutná. Až pražením v káve vzniká množstvo chemických a fyzikálnych reakcií, vďaka ktorým káva nadobúda chute a arómy, ktoré tak zbožňujeme.

praženie kávy

Menej praženia = lepšia chuť

Praženie kávových zŕn má veľký vplyv na ich chuť a arómu. Okrem nich sa mení aj veľkosť a farba zŕn. Zaujímavé je, že pražené zrno má oproti surovému nižšiu hmotnosť, no na druhej strane, až o polovicu zväčší svoj objem. Pokiaľ si v bežnom obchode, kde nakupujete aj potraviny, zaobstaráte jemne praženú kávu, jej zrná budú aj tak tmavšie ako tie, ktoré si kúpite v špecializovaných obchodoch. Nájsť dobre upraženú kvalitnú kávu už nie je žiadna výzva. Čím tmavšie praženú kávu kúpite, tým viac si môžete byť istí, že táto káva nebude zrovna najkvalitnejšia. Dlhšie praženie je častokrát ideálny spôsob, ako zamaskovať nekvalitné bôby. Jemné praženie nechá priestor, aby v zrnkách kávy vynikla ich rôznorodá a jedinečná chuť. Týmto spôsobom môžete objavovať lahodné arómy a skvelé chute, o akých ste pri kávach možno doteraz ani len netušili.

Tmavá káva neznamená aj viac kofeínu

Pokiaľ ste doteraz uvažovali na spôsob „čím tmavšia káva, tým viac kofeínu,“ nie je to úplná pravda. Pokiaľ porovnáte svetlo praženú kávu s tou, ktorá je upražená do tmava, rozdiel v podiele kofeínu je zanedbateľný. Svetlo pražená káva má jemnú hnedú farbu, neobsahuje žiadny olej a jej zrná sú charakteristické svojou jemne acidnou chuťou a výraznou arómou. Svetlé praženie umožňuje kvalitným zrnám zachovať si svoje jedinečné vlastnosti, ktoré je radosť objavovať.

praženie kávy

Svetlá, stredná či tmavá

Pri svetlom pražení kávy sú zrná vystavené teplote od 190-200 stupňov Celzia, pri ktorej nastáva takzvaný 1. crack. V tomto momente prechádzajú pary nachádzajúce sa vo vnútri zrna jeho vonkajšou stenou, pričom vytvárajú charakteristický praskajúci zvuk. Svetlé praženie kávy je ideálne na alternatívnu prípravu, akými sú chemex, filter V60, french press či aeropress.
Pokiaľ necháme kávu pražiť aj po tom, ako dosiahne úroveň prvého crack-u, pri teplote cca 200-220 stupňov Celzia, nadobudne stredne hnedú farbu a rovnako aj iný chuťový profil. Stredne pražená káva má jemne sladkastú intenzívnu chuť s karamelovým nádychom a spolu s ňou ustupuje aj acidita. Stredne pražená káva je vhodná na prípravu v moka konvičke, automatickom či pákovom kávovare. Tmavá káva sa praží až po 2. crack. Je tmavohnedej farby a jej povrch je mastný a olejnatý. Takto upražená káva už nemá takmer žiadnu aciditu a získava výraznejšiu horkú chuť. Z kávy sa takmer úplne vytratia rôznorodé chute a arómy a ich chuťový profil odhaľuje tóny čokolády, orechov a karamelu. Rozdiel medzi svetlo praženou a tmavou kávou je preto výrazný. Tmavo praženú kávu si najviac vychutnáte z pákového alebo automatického kávovaru vo forme intenzívneho espressa.

Naučte sa kávu vychutnávať

Každá šálka kvalitnej kávy obsahuje okrem obrovskej dávky radosti aj špecifickú chuť a nezameniteľnú arómu, ktorá si priam žiada, aby bola vychutnávaná. Na jej chuti sa okrem odrody podpisuje množstvo faktorov – od zberu, cez praženie, spôsob spracovania, uskladnenie až po jej finálnu prípravu. Niečo, ako dokonalý stupeň praženia, ktorý by vyhovoval úplne každému kávičkárovi, neexistuje. Svetlé praženie zachováva v kávovom zrne skutočné chute zrna a čím viac je káva pražená, tým viac jej pôvodnú chuť potláčame a do popredia zas vstupuje chuť samotného praženia. To, aká káva vám chutí viac, je však len na vašom výbere a my vám s radosťou pripravíme, presne takú akú máte najradšej.

Súvisiace produkty

Zo sveta kávy

Dôvody, prečo milovníci alternatívnej kávy nevyhľadávajú Robustu

Dôvody, prečo milovníci alternatívnej kávy nevyhľadávajú Robustu

Určite ste si všimli, že množstvo káv, s ktorými sa stretávate v obchodoch, má na obale označenie 100% Arabika. Toto označenie tam, samozrejme, nie je náhodou a má už pri prvom pohľade evokovať kvalitu....

Italcaffé ocenená zlatom

Italcaffé ocenená zlatom

Len pred niekoľkými dňami sa v Taliansku uskutočnila medzinárodná súťaž "INTERNATIONAL...

Mýty o káve, ktorým by ste mali prestať veriť

Mýty o káve, ktorým by ste mali prestať veriť

Káva je častokrát opradená rôznymi mýtami, ktoré mnohým vŕtajú v hlave a potom si nedokážu naplno vychutnať svoju šálku kávy. Pozrime sa teda na ne spoločne a poďme ich raz a navždy zmiesť zo stola. A...

Káva a jej praženie. Aké sú v ňom rozdiely?

Káva a jej praženie. Aké sú v ňom rozdiely?

Ešte pred pár rokmi bola silná, tmavo-pražená káva symbolom ideálneho kávového zážitku. Niektorí takú kávu zbožňujú a je pre nich aj naďalej dokonalý životabudič a tí druhí ju pili hlavne preto, aby do...

Zo sveta kávy

Dôvody, prečo milovníci alternatívnej kávy nevyhľadávajú Robustu

Dôvody, prečo milovníci alternatívnej kávy nevyhľadávajú Robustu

Určite ste si všimli, že množstvo káv, s ktorými sa stretávate v obchodoch, má na obale označenie 100% Arabika. Toto označenie tam, samozrejme, nie je náhodou a má už pri prvom pohľade evokovať kvalitu....

Italcaffé ocenená zlatom

Italcaffé ocenená zlatom

Len pred niekoľkými dňami sa v Taliansku uskutočnila medzinárodná súťaž "INTERNATIONAL...

Mýty o káve, ktorým by ste mali prestať veriť

Mýty o káve, ktorým by ste mali prestať veriť

Káva je častokrát opradená rôznymi mýtami, ktoré mnohým vŕtajú v hlave a potom si nedokážu naplno vychutnať svoju šálku kávy. Pozrime sa teda na ne spoločne a poďme ich raz a navždy zmiesť zo stola. A...

Káva a jej praženie. Aké sú v ňom rozdiely?

Káva a jej praženie. Aké sú v ňom rozdiely?

Ešte pred pár rokmi bola silná, tmavo-pražená káva symbolom ideálneho kávového zážitku. Niektorí takú kávu zbožňujú a je pre nich aj naďalej dokonalý životabudič a tí druhí ju pili hlavne preto, aby do...