Káva a jej účinky na organizmus | Cafepoint.sk • Experti na Kávu

Káva a jej účinky na organizmus | Cafepoint.sk • Experti na Kávu

To, že káva má množstvo zdraviu prospešných účinkov vedeli už naši predkovia stáročia pred nami dnes sa pozrieme v našom článku na tie najznámejšie.Arabská legenda

Podľa arabskej legendy približne v roku 850 v hornom Egypte kozy požierali červené plody na kríkoch, pričom i tie najstaršie kozy začali byť plné energie. Ich pastier Kaldi bol unavený a tiež vyskúšal tieto plody s osviežujúcim účinkom. Podľa inej legendy rovnaké kríky zachránili život Omarovi. Už v 9. storočí bola káva v encyklopédii zaradená medzi látky s liečivými účinkami zlepšujúcimi pamäť a čistiacimi účinkami na pokožku. V 15. storočí pitie kávy zlepšilo zdravie Etiópskeho šejka. V 17. storočí sa káva rozšírila i v Anglicku – v tradičnej krajine s obľubou čaju. V tých časoch mohli do kaviarni vstupovať len muži.

Qb7-fgl4LcZiEUaF5lB6yDcDlxOGDux49b6Hd_MQXfQl5No96usdQdH6m8qcyW5GXSX3Jb6NVoEKftO-I1zBIPe3Y9Y0CjuSvFY67TgN-norzFHiIhgWvTZgIayUmh-7Lcmk8GPx

Káva, kofeín a jeho učínky

Kofeín sa dobre vstrebáva do tráviaceho traktu a už po 15. minútach sa prejaví jeho účinok. Najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po 6 hodinách, úplne až po 24 hodinách. Šálka kávy obsahuje priemerne 50 – 200 mg kofeínu (10 kávových zŕn = asi 100 mg kofeínu). Smrteľná dávka kofeínu je 10 g alebo 150 mg na 1 kg hmotnosti.

Kofeín stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdce, zvyšuje vylučovanie moču a stolice, rozširuje cievy srdca, mozgu, obličiek a periférne cievy. Zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla a činnosť tráviaceho traktu, zlepšuje funkciu čriev pri zápche a odvodňuje, čím pomáha zbaviť organizmus toxických produktov.

JJnm8ezBfvreph7oh4XWgJ_5oswX-wNVIsnQ64wucAuxzFHIQA4AE-VnQCnAxKft1fb1pSqCB0Q98iVPw83IM7Cyg_udOHAS-DAfxZ1H9RuXBaS1Ac3Vqcr47Fvq-Xv1l1aJfJCU

Urýchľuje metabolizmus mastných kyselín a odbúravanie tukov. Odstraňuje únavu, má i euforické účinky, vyvoláva pocit pohody a dobrej nálady. Zbystruje myslenie a u niektorých ľudí má afrodiziatické účinky. Je protijedom pri otrave alkoholom (a naopak). Hasí smäd a osviežuje po namáhavej telesnej a duševnej práci. Kofeín je súčasťou mnohých liekov proti bolesti hlavy, a urýchľuje pôsobenie analgetík, najmä ak sa podajú na začiatku bolesti.

QaWVe50niGbb-ZTRn24Vg6DDBNAjjZBBegHJYimWKfIvni_djsRcbvQ0hjQLfY7oG1oCdaDU-_EPjL_g4xzB9ltZ1COR_giX-R0yiYJiHVXEHmQWQ8DfC1guutLl5rhWE9UcyNn-

Predávkovanie (napr. viac ako 300 mg kofeínu jednorázovo) sa môže prejaviť búšením srdca, pocitmi strachu, bolesťami hlavy, červenou tvárou, poruchami koncentrácie, závratmi a halucináciami, trasom, častým močením, zrýchlením tepu a zvýšením telesnej teploty. Pri chronickej otrave sa môže objaviť nechutenstvo, poruchy spánku, desivé sny, úzkosť, depresie a zášklby svalov.

V liečbe nežiaducich účinkov sa používajú ľadové obklady, sedatíva a hypnotiká, betablokátory, pri ľahkej otrave môžu pomôcť aj nižšie dávky alkoholu. Vynechanie obvyklej dávky kávy po dlhodobom užívaní, alebo jej oneskorené vypitie napr. ráno, môže spôsobiť abstinenčnú bolesť hlavy pri chronickom kofeinizme (tzv. nedeľná bolesť hlavy). Nevhodné je pitie kávy neskôr ako 4 hodiny pred spánkom, pretože kofeín narušuje fyziologické striedanie spánkových fáz. Neodporúča sa pitie kávy v tehotenstve, a pri plánovaní dieťaťa, pretože u mužov môže kofeín znižovať pohyblivosť spermií.

6WIgHcBCJ_9KR5NSXX74HrtoVQA2c-xMuUkZC50B8UiH6RzA_XX1Q-3tQqXD3xHyTOXcXo3nc196-gzBp4RPvdAjW_P2BNOWapdM2k57lWOg21C4FlUJX7mnlTTLR2ymB-B6VjY-

Pitie kávy je nevhodné pri vysokom krvnom tlaku, pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny, vredovom ochorení žalúdka a dvanástnika, pri ochoreniach žlčníka a pankreasu, pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy a niektorých psychických poruchách, najmä pri pocitoch úzkosti a strachu.

Nie sú jednoznačné výsledky pitia kávy vo vzťahu k osteoporóze, výsledky väčšiny štúdií nepreukázali jednoznačný vplyv kofeínu na znižovanie denzity kostí u žien v menopauze, pokiaľ bol ich prívod kalcia v potrave dostatočný.

Je potrebné si uvedomiť, že stimulanciá môžu zvyšovať energiu len vtedy, ak je v organizme ešte nejaká prítomná. Preto na unaveného človeka môžu mať i opačný účinok, prirovnávaný k účinku biču na unaveného koňa. Po káve sa môže dostaviť pocit ospalosti a zívanie, najmä u duševne pracujúcich.

Aj pre kávu platí: všetko s mierou, pretože to, čo je v malej dávke liek, sa vo vysokej dávke môže stať jedom. Pre každý prípad, nájdete v našej ponuke aj chutnú bezkofeínovú kávu.



Viac o našich kávach sa dozviete tu!

Súvisiace produkty

  • Pražená zrnková káva Lavazza Caffé Crema Classico pozostáva z kávových zŕn Arabiky s plnou chuťou a jemnej Robusty, aby poskytla v šálke intenzívnu arómu. 

  • Pražená zrnková káva Lavazza Caffé Crema Dolce je venovaná všetkým tým, ktorí preferujú jemnú a vyváženú kávu. Vyznačuje sa bohatou krémou a zamatovou chuťou.

  • Pražená zrnková káva Cafepoint Ciao San Marino (Čau San Maríno) sa v šálke vyznačuje jemnou orieškovou arómou, hustou krémou a príjemnou sladkou chuťou.

  • Zrnková káva Cafepoint Ciao Venezia pozostáva z vyváženého pomeru výberových kávových zŕn Arabiky (50%) a Robusty (50%). Má jemnú arómu a sladkú chuť.

  • Zrnková káva Italcaffé Gran Gusto sa hodí najmä na prípravu pravého talianskeho espressa. V šálke sa vyznačuje konzistentnou krémou a intenzívnou arómou.

  • Zrnková káva Dobrá Kávička Osemdesiatka je exkluzívna kávová zmes Arabiky z Peru, Mexika, Indie, Kolumbie, Hondurasu, Brazílie a Nikaraguy a indickej Robusty.

  • Pražená zrnková káva Italcaffé Tanzania má príjemnú arómu a chuť, v ktorej možno cítiť tóny čerstvého ovocia, lieskových orieškov a mandlí a ľahkú aciditu. 

  • Zrnková káva Intenso Forte pozostáva zo starostlivo vyberaných kávových zŕn Arabiky a Robusty. Vyznačuje sa bohatou, hustou krémou a intenzívnou chuťou.

  • Pražená zrnková káva Cafepoint Ethiopia Sidamo Grade 2 má likérovo sladkú chuť s jemnými náznakmi citrusového ovocia a dlhotrvajúcu, sladkú dochuť.

  • Zrnková káva Cafepoint Panama SHB Special 5* má vyváženú chuť s ľahkým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete cítiť náznaky medu a jazmínu.

Zo sveta kávy

Kávopedia: Top 5 príčin horkej chuti

Kávopedia: Top 5 príčin horkej chuti

Kávopédia: Ako uchovať kávové zrná

Kávopédia: Ako uchovať kávové zrná

Ahojte milí kávoví nadšenci, naši verní zákazníci, ale aj náhodní okoloidúci, vítame vás pri prvom článku z novej série, vďaka...

Súťaž o kávovar Nivona 660 v hodnote 649 €

Súťaž o kávovar Nivona 660 v hodnote 649 €

Spoznajte značku Italcaffé

Spoznajte značku Italcaffé