French press
Ide o jednoduchú a elegantnú prípravu kávy. French Press je vlastne obyčajná valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. História tohto spôsobu prípravy kávy siaha až do roku 1852 a do celého sveta sa rozšíril názov French Press. Aj keď pomenovanie evokuje Francúzsko, káva sa takýmto spôsobom s obľubou pripravuje v celej Európe a severnej Amerike. Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy.
Postup prípravy:
- Pripravíme si mletú kávu, naberačku, lyžičku, kanvicu na vodu, šálku a French press.
- Necháme zovrieť vodu. Ak chceme dosiahnuť čo najlepšiu chuť kávy, používame pokiaľ možno čo najmäkšiu vodu. Nikdy nepoužívame minerálne vody alebo vody obohatené o CO2. Horúcu vodu nalejeme do prázdneho French pressu, aby sme ho predhriali. Počkáme niekoľko sekúnd a vodu vylejeme.
- Do predhriateho French pressu vložíme kávu (približne 7 g na 120 ml vody). Káva by mala byť stredne, až hrubšie mletá. Čím jemnejšie je káva mletá, tým viac vystupuje jej horká chuť. Ak je mletá príliš hrubo, bude výsledná chuť plytká a nevýrazná.
- Kávu zalejeme požadovaným množstvom horúcej vody a prikryjeme vrchnákom, pričom piest s filtrom necháme v hornej polohe. Voda by mala mať teplotu 92 – 96 °C. Asi po minúte odkryjeme vrchnák, kávu premiešame lyžičkou a znova prikryjeme, aby sme zachovali arómu.
- Počkáme ďalšie tri minúty a pomalým pohybom zatlačíme piest smerom dolu až na maximum. Tým oddelíme hotový nápoj od mletej kávy.
- Kávu hneď prelejeme do pripravenej šálky alebo servírovacej kanvičky a podávame.
Takáto príprava kávy je naozaj elegantným riešením pre všetkých, ktorí si zvykli na chuť zalievanej kávy, ale pitie „turka“ považujú za nemoderné. Ak chcete vyskúšať, ako chutí kvalitná káva z French Pressu, vyberte si zo širokej ponuky mletých odrodových káv alebo vynikajúco namiešaných talianskych kávových zmesí.