Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (Pákový kávovar)

Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (Pákový kávovar)

Pákový kávovar

Aj tento spôsob prípravy vymysleli Taliani. Výslednej káve hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd. Najlepšie ju vedia pripraviť samozrejme v kaviarni, ale takýto kávovar si samozrejme môžete kúpiť aj do vlastnej kuchyne.

Ide o domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobeninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu má páku, v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla. Ak si však chceme takto pripravovať kvalitnú kávu, je treba dokúpiť si mlynček a ďalšie baristické príslušenstvo a nezanedbávať pravidelnú údržbu.

Postup prípravy:

  • zapnite prístroj, nalejte do nádržky čerstvú vodu a počkajte, kým sa prístroj nahreje.
  • zomeľte cca 7 g kávy na jemno, vložte do páky a utlačte. Káva musí byť v sitku umiestnená a utlačená rovnomerne, aby bola jej extrakcia plynulá.
  • zavrite pevne páku do hlavice (varnej jednotky) kávovaru, pod výtok vložte šálku a hneď stlačte tlačidlo na prípravu kávy.
  • ak kávovar nemá funkciu automatického dávkovania, stlačte tlačidlo a zastavte výdaj napoja. Vyberte šálku s hotovou kávou a hneď podávajte.
  • vyberte páku z hlavice, vysypte použitú kávu a vyčistite páku.

Pákový kávovar je určený pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky. K najväčším výhodám tohto kávovaru patrí nepochybne kávový rituál a atmosféra, ktorú takáto príprava kávy ponúka.

Súvisiace produkty

  • Pákový kávovar La Piccola Silver sa zmestí naozaj všade a Vašu obľúbenú šálku kávy si môžete odteraz dopriať aj na rodinnej dovolenke či chate.