Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická orieškovou krémou a sviežou, plnou kvetinovou arómou. Chuť je mierne sladká so stredne silným, ale vyváženým telom, príjemnou aciditou a často dlhou dochuťou s jemnými tónmi citrusového ovocia.

O pestovaní kávy: Kostarika je z poľnohospodárskeho hľadiska známa predovšetkým pestovaním a exportom banánov a kávy. Káva sa tu začala pestovať za koloniálnych čias už v roku 1779. Dodnes je káva významnou poľnohospodárskou plodinou a v regiónoch ako Tarrazu, Herediá, Tres Rios, alebo Volcan Poas sa pestujú tie najlepšie kávy Strednej Ameriky. Pestujú sa tu hlavne odrody Caturra, Mundo Novo a Catuai. Káva z Kostariky je medzi odborníkmi cenená predovšetkým vďaka delikátnej acidite, plnému, často robustnému telu a vyváženej chuti.
Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.

O krajine: Kostarika je krajina nachádzajúca sa v Strednej Amerike. Väčšia časť je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 5 miliónov ľudí, je známa svojími nádhernými jazerami a množstvom prírodných rezervácií.
Ročne sa v krajine vypestuje takmer 90 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok, prevažne však medzi januárom a marcom.
Súvisiace články
Pojem dobrá káva v terminológii kávy nenájdete. Napriek tomu je to čosi, po čom túžime takmer všetci. Dať si šálku dobrej kávy... Našli ste už tú svoju "vyvolenú"? Prečítajte si ako aj Vy môžete konečne nájsť “tú pravú kávu” podľa vášho gusta.
V spolupráci s TV.SME.SK pre Vás pripravujeme seriál Všetko o káve. Ďalší diel relácie Všetko o káve vám priblíži plodinu, s ktorou začíname deň, nápoj ktorý nás povzbudí a vďaka ktorému vládne na pracoviskách čulý ruch. V tomto dieli sa budeme venovať najmä kofeínu.
Spoločnosť Don Francisco’s Coffee robila medzi tisíckou respondentov v USA prieskum, v ktorom sa pýtala, čo ľudí najviac inšpiruje. Medzi top inšpiratívnymi aktivitami sa umiestnilo aj pitie kávy.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.