Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická orieškovou krémou a likérovou arómou. Chuť je jemne sladká s príjemným sirupovým telom a veľmi ľahkou, takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete cítiť náznaky karamelu a nezriedka i tabaku.

O pestovaní kávy: Kávu do krajiny priniesli pravdepodobne farmári zhruba pred dvesto rokmi zo susedného ostrova Haiti. Pestuje sa tu výlučne Arabika a najvýznamnejším pestovateľským regiónom je pohorie Sierra Maestra. Káva sa neprestala pestovať ani počas Castrovho režimu, aj keď najväčším odberateľom bol vtedajší Sovietsky zväz. Dnes je kubánska káva populárna najmä v Amerike, a to nielen vďaka početným imigrantom, ale aj preto, že je považovaná za kvalitný organický produkt. Označenie Superrior znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.

O krajine: Kuba je najväčší ostrovný štát Karibského mora. Je známa vďaka krásnym plážam, typickým cigarám, rumu, podmanivej hudbe, ale aj kontroverznej americkej väznici Guantánamo. Krajina s 11 miliónmi obyvateľov sa však zapísala do dejín predovšetkým vďaka dlhému Castrovmu režimu, ktorý bol symbolom odporu voči kapitalizmu.
Na Kube sa ročne vyrodukuje len asi dva a pol milióna kíl kávy. Pestuje sa tu odroda Arabika, ktorá sa spracováva tzv. mokrou cestou. Zber zelenej kávy prebieha takmer celý rok.
Súvisiace články
Určite ste si všimli, že množstvo káv, s ktorými sa stretávate v obchodoch, má na obale označenie 100% Arabika. Toto označenie tam, samozrejme, nie je náhodou a má už pri prvom pohľade evokovať kvalitu. Vo svete sa pestuje viac ako sto druhov káv, z ktorých sa najčastejšie predávajú Coffea Arabica a Coffea Canephora - tiež známa ako Coffea Robusta. Čím sa od seba líšia a prečo u milovníka alternatívnej kávy neuspejete s Robustou?
Ešte pred pár rokmi bola silná, tmavo-pražená káva symbolom ideálneho kávového zážitku. Niektorí takú kávu zbožňujú a je pre nich aj naďalej dokonalý životabudič a tí druhí ju pili hlavne preto, aby do seba dostali potrebnú dávku kofeínu, no nenašli v nej ten pravý pôžitok z chuti.
Čoraz viac informácií o škodlivinách vo vzduchu, vode, pôde a potravinách nás nenásilne núti k tomu, aby sme sa zaoberali ich účinkami na náš organizmus. Výsledok tohto výskumu je však taký, koľko škodlivín prijmeme, toľko by sme ich mali vylúčiť. Na to slúžia antioxidanty, ktoré sú najviac obsiahnuté práve v káve. Avšak i tu existujú výnimky.
V spolupráci s TV.SME.SK pre Vás pripravujeme seriál Všetko o káve. Ďalší diel relácie Všetko o káve vám priblíži plodinu, s ktorou začíname deň, nápoj ktorý nás povzbudí a vďaka ktorému vládne na pracoviskách čulý ruch. V tomto dieli sa budeme venovať najmä kofeínu.