Detaily

Chuťový profil: Má sviežu kvetinovo-citrusovú arómu, slabšie telo a je príjemne sladká s intenzívnou, často ovocnou aciditou a čokoládovou dochuťou. Táto svetlo pražená káva je vhodná na použitie cez filter - AeroPress, Chemex, V60, prípadne ako ľadová káva spôsobom Cold Brew.

O pestovaní kávy: Najznámejšou pestovateľskou oblasťou Guatemaly je región Antigua. Káva sa v tomto regióne pestuje veľmi dlho a patrí medzi najcennejšie kávy sveta. Nachádza sa v údolí obklopenom tromi vysokými vulkanickými pohoriami. Práve tieto geografické podmienky dávajú tu vypestovanej káve komplexnú paletu chutí. V káve z Guatemaly môžete cítiť svieže tóny citrusového ovocia, jemné chute korenia a niekedy aj ľahkú čokoládovú dochuť. Káva sa v Guatemale pestuje aj v iných regiónoch ako napríklad Fraijane, Cobán či Huehuetenango. Žiadna z nich však nedosahuje slávu kávy Antigua.
Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.

O krajine: Guatemala je štát nachádzajúci sa v Strednej Amerike. Väčšia časť krajiny je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 9,5 milióna ľudí, je často sužovaná zemetraseniami a vulkanickou činnosťou.
Ročne sa v Guatemale vypestuje asi 240 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha prevažne medzi januárom a marcom.
Súvisiace články
Pojem dobrá káva v terminológii kávy nenájdete. Napriek tomu je to čosi, po čom túžime takmer všetci. Dať si šálku dobrej kávy... Našli ste už tú svoju "vyvolenú"? Prečítajte si ako aj Vy môžete konečne nájsť “tú pravú kávu” podľa vášho gusta.
Presne medzi kávovníkmi sa začína písať prvá história kávovej čerešne. A že tých kávovníkových príbehov nie je málo, svedčí počet krajín, ktorých primárnou obživou je vývoz kávy. Dnes si predstavíme Guatemalu a jej kávovníkový príbeh.
15. Apr 2013
O kávovaroch
French press - obľúbený spôsob prípravy kávy v celej Európe a severnej Amerike. Ide o jednoduchú a elegantnú prípravu kávy. Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy.
Akú kávu si vybrať? Ako rozoznať dobrú kávu od tej nekvalitnej a či uprednostniť zmes alebo konkrétnu odrodu kávy, aj o tom bude dnešný diel. Aj v káve sa môžeme stretnúť s kvalitným, ale aj nekvalitným produktom. Medzi gurmánmi existujú dva základné tábory kávičkárov. Jedni preferujú odrodové kávy z jednotlivých krajín a plantáží, druhí preferujú zmesi rozličných kávových odrôd, teda „blendové" kávy. Na záver vám ešte prezradíme aj zopár dobrých tipov.