Detaily

Chuťový profil: Intenzívna kyslosť s príjemnou ovocnou chuťou. Táto Robusta sa vyznačuje plným telom a rovnako je skvelá aj v kombinácii s Arabikou.

O pestovaní kávy: Guatemala patrí medzi najväčších producentov kávy v Strednej Amerike. Káva sa tu začala pestovať v polovici 19. storočia a najznámejšou pestovateľskou oblasťou Guatemaly je región Antigua. Kávové plantáže však môžeme nájsť aj v oblastiach ako Fraijane, Cobán či Huehuetenango. Viac o histórii pestovania kávy v Guatemale si môžete prečítať tu.
Robusta sa tu pestuje v kopcovitom Alta Verapaz a patrí medzi tie najdrahšie a najkvalitnejšie Robusty na svete. Vyznačuje sa jemne horkou chuťou, ktorá môže mať nádych čokolády alebo kakaa. Treba podotknúť, že obsahuje dvakrát viac kofeínu ako Arabika.

O krajine: Guatemala je štát nachádzajúci sa v Strednej Amerike. Väčšia časť krajiny je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 9,5 milióna ľudí, je často sužovaná zemetraseniami a vulkanickou činnosťou.
Ročne sa v Guatemale vypestuje asi 240 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha prevažne medzi januárom a marcom.
Súvisiace články
Presne medzi kávovníkmi sa začína písať prvá história kávovej čerešne. A že tých kávovníkových príbehov nie je málo, svedčí počet krajín, ktorých primárnou obživou je vývoz kávy. Dnes si predstavíme Guatemalu a jej kávovníkový príbeh.
Kultúra pitia kávy nie je len o tom, či si dnes dáme espresso alebo frappé. Tí, ktorí pristupujú ku káve tak, ako sa pristupuje napríklad k vínu, môžu rozoznávať niekoľko technologických postupov, ktorými si lahodný nápoj pripravia. Nejde tu o veľkú mágiu, no jednoduchou zmenou kávovaru a postupu prípravy sa dá docieliť iná chuť kávy. Preto aj zvyčajne chodievame do kaviarní, pretože “robia dobrú kávu”. Čo to vlastne znamená?
Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality. Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov ako lacné neznačkové kávy, ale výsledok v šálke je neporovnateľný.
Aj keď existuje veľa druhov kávovníka, na potravinárske účely sa využívajú takmer výlučne dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa viac pod názvom Robusta. Káva typu Robusta sa dá od Arabiky odlíšiť pomerne jednoducho už na prvý pohľad. To ale samozrejme nie sú jediné rozdiely.
Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.