Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická orieškovou krémou a sviežou arómou s vôňami kvetín a citrusov. Chuť je mierne sladká s plným, vyváženým telom, jemnou aciditou a často čokoládovou dochuťou.

O pestovaní kávy: Najznámejšou pestovateľskou oblasťou Guatemaly je región Antigua. Káva sa v tomto regióne pestuje veľmi dlho a patrí medzi najcennejšie kávy sveta. Nachádza sa v údolí obklopenom tromi vysokými vulkanickými pohoriami. Práve tieto geografické podmienky dávajú tu vypestovanej káve komplexnú paletu chutí. V káve z Guatemaly môžete cítiť svieže tóny citrusového ovocia, jemné chute korenia a niekedy aj ľahkú čokoládovú dochuť. Káva sa v Guatemale pestuje aj v iných regiónoch ako napríklad Fraijane, Cobán či Huehuetenango. Žiadna z nich však nedosahuje slávu kávy Antigua.
Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.

O krajine: Guatemala je štát nachádzajúci sa v Strednej Amerike. Väčšia časť krajiny je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 9,5 milióna ľudí, je často sužovaná zemetraseniami a vulkanickou činnosťou.
Ročne sa v Guatemale vypestuje asi 240 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha prevažne medzi januárom a marcom.
Súvisiace články
Presne medzi kávovníkmi sa začína písať prvá história kávovej čerešne. A že tých kávovníkových príbehov nie je málo, svedčí počet krajín, ktorých primárnou obživou je vývoz kávy. Dnes si predstavíme Guatemalu a jej kávovníkový príbeh.
Ak ste si zvykli chodiť po práci do fitness centra, tak najskôr navštívte dobrú kaviareň. Prečo? Po dobrej kávičke sa vaše telo nabije energiou, vďaka ktorej dokážete cvičiť dlhšie a zároveň spáliť omnoho viac kalórií.