Spoznávanie káv: India
Ďalšou zastávkou na našej ceste spoznávania svetoznámych káv je India.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Potrebujete kávu pomlieť? ((Stačí, ak do poznámky v košíku uvediete, ako si kávu budete pripravovať.))
Dátum dostupnosti:
Zrnková káva Cafepoint India Cherry AA Robusta sa v šálke vyznačuje bohatou krémou a intenzívnou horkastou arómou. Chuť je príjemne korenistá s tónmi orieškov.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: V šálke je charakteristická bohatou krémou a intenzívnou horkastou arómou. Chuť je príjemne korenistá, často s tónmi orieškov a mohutným telom. V dochuti stále cítiť jemnú horkosť s tónmi čerstvo upečeného chleba. 100% Robusta s vysokým obsahom kofeínu silno povzbudí.
O pestovaní kávy: História pestovania kávy v krajine sa opiera o zaujímavú legendu. V 17. storočí súfijský pútnik Baba Budan na spiatočnej ceste z Mekky v prístave v Jemene získal sedem kávových zŕn. Ukryl ich vo svojom odeve a priniesol do Indie. V pohorí Chikkamagaluru ich zasadil a tak sa kávovník dostal z Arabského polostrova na východ. Odvtedy sa káva v krajine pestuje neprestajne, predovšetkým na juhu. V Indii sa darí veľmi dobre aj odrode Robusta, no najznámejšie a najcennejšie sú odrody Arabiky. Medzi najvyhľadávanejšie patria monzúnová Monsooned Malabar a gurmánska Mysore.
Označenie AA znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.
O krajine: India je s viac než miliardou obyvateľov druhou najľudnatejšou krajinou sveta. Na severe je obklopená majestátnymi Himalájami, na východe, západe a juhu Indickým oceánom. Krajina s bohatou a dlhou históriou získala novodobú nezávislosť až v roku 1947 vďaka otcovi národa Mahatma Gándhímu.
Hoci India nepatrí medzi kávových gigantov (z hľadiska celosvetovej produkcie jej patrí 8. miesto), v kávovom priemysle tu pracuje viac ako 3 milióny ľudí. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v mesiacoch november až február.
Ďalšou zastávkou na našej ceste spoznávania svetoznámych káv je India.
Medzi Arabikou a Robustou sú obrovské rozdiely od nadmorskej výšky, v ktorej sa pestujú, cez tvar zrna až skončíme pri rôznych chuťových spektrách. Na druhej strane, existuje predsa aj zlá Arabika a aj Robusta s neskutočne lahodnou chuťou s čokoládovými a kakaovými tónmi. A tak sa nevieme rozhodnúť, ktorá hrá u nás prvé husle.
Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India a práve do týchto dvoch krajín sa dnes pozrieme.
Indická produkcia kávy v budúcej sezóne 2011-12 sa vyšplhá asi na 5,2 miliónov vriec. Napriek dobrej úrode jej export zrejme poklesne o štvrtinu oproti minulému roku, ktorý bol rekordný.
Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.