Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická bohatou krémou a intenzívnou horkastou arómou. Chuť je príjemne korenistá, často s tónmi orieškov a mohutným telom. V dochuti stále cítiť jemnú horkosť s tónmi čerstvo upečeného chleba. 100% Robusta s vysokým obsahom kofeínu silno povzbudí.

O pestovaní kávy: História pestovania kávy v krajine sa opiera o zaujímavú legendu. V 17. storočí súfijský pútnik Baba Budan na spiatočnej ceste z Mekky v prístave v Jemene získal sedem kávových zŕn. Ukryl ich vo svojom odeve a priniesol do Indie. V pohorí Chikkamagaluru ich zasadil a tak sa kávovník dostal z Arabského polostrova na východ. Odvtedy sa káva v krajine pestuje neprestajne, predovšetkým na juhu. V Indii sa darí veľmi dobre aj odrode Robusta, no najznámejšie a najcennejšie sú odrody Arabiky. Medzi najvyhľadávanejšie patria monzúnová Monsooned Malabar a gurmánska Mysore.
Označenie AA znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.

O krajine: India je s viac než miliardou obyvateľov druhou najľudnatejšou krajinou sveta. Na severe je obklopená majestátnymi Himalájami, na východe, západe a juhu Indickým oceánom. Krajina s bohatou a dlhou históriou získala novodobú nezávislosť až v roku 1947 vďaka otcovi národa Mahatma Gándhímu.
Hoci India nepatrí medzi kávových gigantov (z hľadiska celosvetovej produkcie jej patrí 8. miesto), v kávovom priemysle tu pracuje viac ako 3 milióny ľudí. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v mesiacoch november až február.
Súvisiace články
Medzi Arabikou a Robustou sú obrovské rozdiely od nadmorskej výšky, v ktorej sa pestujú, cez tvar zrna až skončíme pri rôznych chuťových spektrách. Na druhej strane, existuje predsa aj zlá Arabika a aj Robusta s neskutočne lahodnou chuťou s čokoládovými a kakaovými tónmi. A tak sa nevieme rozhodnúť, ktorá hrá u nás prvé husle.
Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India a práve do týchto dvoch krajín sa dnes pozrieme.
Aj keď existuje veľa druhov kávovníka, na potravinárske účely sa využívajú takmer výlučne dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa viac pod názvom Robusta. Káva typu Robusta sa dá od Arabiky odlíšiť pomerne jednoducho už na prvý pohľad. To ale samozrejme nie sú jediné rozdiely.
Známa sieť kaviarní Starbucks oznámila na konci januára, že v septembri otvorí svoju prvú predajňu kávy v Indii. Na konci tohto roka by ich už mohlo byť aj 50.
Indická produkcia kávy v budúcej sezóne 2011-12 sa vyšplhá asi na 5,2 miliónov vriec. Napriek dobrej úrode jej export zrejme poklesne o štvrtinu oproti minulému roku, ktorý bol rekordný.
Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.