Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická svetlejšou krémou a sviežou, miestami korenistou arómou. Chuť je jemne sladká so slabším telom a intenzívnou, často ovocnou aciditou. V dochuti stále cítiť jemné náznaky korenia. Táto svetlo pražená káva je vhodná na použitie cez filter - AeroPress, Chemex, V60, prípadne ako ľadová káva spôsobom Cold Brew.

O pestovaní kávy: História pestovania kávy v krajine sa opiera o zaujímavú legendu. V 17. storočí súfijský pútnik Baba Budan na spiatočnej ceste z Mekky v prístave v Jemene získal sedem kávových zŕn. Ukryl ich vo svojom odeve a priniesol do Indie. V pohorí Chikkamagaluru ich zasadil a tak sa kávovník dostal z Arabského polostrova na východ. Odvtedy sa káva v krajine pestuje neprestajne, predovšetkým na juhu. V Indii sa darí veľmi dobre aj odrode Robusta, no najznámejšie a najcennejšie sú odrody Arabiky. Medzi najvyhľadávanejšie patria monzúnová Monsooned Malabar a gurmánska Mysore.

O krajine: India je s viac než miliardou obyvateľov druhou najľudnatejšou krajinou sveta. Na severe je obklopená majestátnymi Himalájami, na východe, západe a juhu Indickým oceánom. Krajina s bohatou a dlhou históriou získala novodobú nezávislosť až v roku 1947 vďaka otcovi národa Mahatma Gándhímu.
Hoci India nepatrí medzi kávových gigantov (z hľadiska celosvetovej produkcie jej patrí 8. miesto), v kávovom priemysle tu pracuje viac ako 3 milióny ľudí. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v mesiacoch november až február.
Súvisiace články
Káva je láska na celý život. Spríjemní skoré ranné hodiny, zahreje nás počas chladných zimných popoludní, či schladí dlhé letné dni. Teraz však nemyslíme na šálku kávy, ktorá vám medzičasom vychladla, ale skvelé osviežujúce drinky...
Bolesť hlavy. Nech zdvihne ruku ten, kto sa s ňou ešte nestretol… Skutočne častý problém, ktorý nám môže znepríjemniť deň a narušiť plány. Čo keby sme vám však na bolesť hlavy ponúkli čosi iné ako tradičnú liečbu chémiou? Voňavú šálku kávy.
Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India a práve do týchto dvoch krajín sa dnes pozrieme.
Známa sieť kaviarní Starbucks oznámila na konci januára, že v septembri otvorí svoju prvú predajňu kávy v Indii. Na konci tohto roka by ich už mohlo byť aj 50.
Indická produkcia kávy v budúcej sezóne 2011-12 sa vyšplhá asi na 5,2 miliónov vriec. Napriek dobrej úrode jej export zrejme poklesne o štvrtinu oproti minulému roku, ktorý bol rekordný.