Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická jasnou krémou svetlohnedej farby a sviežou arómou. Chuť je jemná so stredne silným telom a typickou aciditou s tónmi vysokohorských bylín. V ľahkej a sviežej dochuti stále cítiť jemné tóny citrusových plodov.

O pestovaní kávy: V Nepále sa začala káva pestovať už pred viac ako storočím, no časom ju takmer úplne vytlačili tradičné čajové plantáže. K obnove pestovaniu kávy došlo až v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes sa tu pestuje káva na početných malých farmách, často až vo výške 1600 metrov nad morom. Práve vďaka organickému spôsobu pestovania a čistej prírode má káva z Nepálu povesť pravého bio produktu. Aj keď sa káva v krajine pestuje vo viacerých regiónoch, najslávnejšia pochádza z oblasti hlavného mesta Káthmandu. Označenie Supreme znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.

O krajine: Nepál je himalájsky štát ležiaci medzi Čínou a Indiou. Krajina je známa vďaka budhistickým kláštorom, nádhernej prírode a najvyššej hore sveta, Mount Everestu. V Nepále, ktorý získal nezávislosť od Británie v roku 1923, v súčasnosti žije takmer 30 miliónov ľudí.
Nepál nepatrí z hľadiska produkcie medzi významných kávových hráčov. Vysokohorská káva sa tu pestuje v malých množstvách a jej značná časť sa expeduje do USA, Japonska a Hongkongu.
Súvisiace články
Predstavíme si základne kávové charakteristiky, chute a vône, naučíme sa kedy chutí káva najlepšie, ako vycítiť nekvalitnú kávu a ako si vybrať tú svoju.
Po našej osobnej skúsenosti z Medzinárodnej výstavy reštauračného priemyslu HOST 2011 v Miláne, máme pre Vás pár odporúčaníako si užiť veľkú výstavu v zdraví a pohode.