Ktoré spracovanie kávy je to naj?
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Zrnková káva Cafepoint Panama SHB Special 5* je v šálke charakteristická jemnou krémou a sviežou citrusovou arómou. Má ľahké telo a takmer nebadateľnú aciditu.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: V šálke je charakteristická jemnou krémou a sviežou citrusovou arómou. Chuť je príjemne vyvážená s ľahkým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete niekedy cítiť náznaky medu a jazmínu.
O pestovaní kávy: Keďže sa káva v krajine nepestuje tak dlho ako napríklad u jej južného suseda, v Kolumbii, bola až donedávna Panama v kávovom svete podceňovaná. Dnes je už ale všetko inak a káva z Panamy si medzi odborníkmi získala zaslúžený rešpekt, čo dokazujú mnohé medaily kvality, ktoré v posledných rokoch získala. Významné kávové regióny sa nachádzajú predovšetkým na západe krajiny. Pestuje sa takmer výlučne Arabika, najčastejšie odrody Geisha, Bourbon, Typica a Catuai. Kávovníky často rastu v tieni stromov, čo im dáva nezameniteľné charakteristiky. Najvzácnejšie panamské kávy sa pestujú na severozápade krajiny, pri hraniciach s Kostarikou, v regióne zvanom Boquete. Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.
O krajine: Panama je pomerne malá krajina s len viac ako tromi miliónmi obyvateľov. Jej susedmi sú na severe Kostarika a na juhu Kolumbia. Panama má horúce podnebie charakteristické mohutnými zrážkami. Nachádzajú sa tu úrodné nížiny, ale aj vysoké hory vulkanického typu. Krajina je známa predovšetkým vďaka svojmu mimoriadne strategickému Panamskému prieplavu, ktorý spája Tichý a Atlantický oceán.
V Paname sa ročne vypestuje asi sedem miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok, predovšetkým však v mesiacoch november až júl.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.