Spoznávanie káv: Peru
Peru, líder v exporte fair trade kávy.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Potrebujete kávu pomlieť? ((Stačí, ak do poznámky v košíku uvediete, ako si kávu budete pripravovať.))
Dátum dostupnosti:
Zrnková káva Cafepoint Peru Washed má vyváženú chuť, vanilková sladkosť sa kombinuje s miernou aciditou a ľahkou horkosťou. V závere cítiť chuť čokolády.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: V šálke je charakteristická kvalitnou krémou a výraznou, sviežou arómou. Chuť je dobre vyvážená, vanilková sladkosť sa kombinuje s miernou aciditou a ľahkou horkosťou. V závere niekedy cítiť chuť čokolády.
O pestovaní kávy: Káva sa v krajine začala s úspechom pestovať v osemnástom storočí. Dnes tvorí kávové odvetvie významnú zložku poľnohospodárstva krajiny a Peru je v celosvetovom rebríčku siedmym najväčším producentom zelenej kávy. Pestovala sa a stále sa pestuje Arabika, a to predovšetkým jej odroda Typica. V súčasnosti je v Peru viac ako 100 000 malých pestovateľov, ktorí pracujú na svojich, asi hektárových farmách, často ďaleko od civilizácie. Káva dopestovaná v Peru má tak vo svete punc čistej, organickej, priemyslom nezaťaženej plodiny.
O krajine: Peru je krajina ležiaca na západe južnej Ameriky pri brehoch Tichého oceánu. Môže sa pýšiť dlhou a hodnotnou históriou. Na jej území vznikla jedna z najstarších svetových kultúr: Norte Chica a neskôr aj obrovská ríša Inkov. Krajina, v ktorej žije asi 28 miliónov obyvateľov, je charakteristická geografickou rozmanitosťou. Nachádzajú sa tu vysoké hory, nehostinná púšť, veľká náhorná plošina, ale aj dažďový prales. Pre turistov je najväčším symbolom Peru majestátne a tajomné sídlo Inkov Machu Picchu.
Ročne sa v Peru dopestuje takmer 240 000 ton zelenej kávy, ktorá sa spracováva tzv. mokrou cestou a jej zber prebieha najčastejšie v mesiacoch máj až september.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Aj keď Južná Amerika nie je rodiskom kávy, vďaka výborným klimatickým podmienkam sa stala jej synonymom. Krajiny ako Brazília, Kolumbia, alebo Peru sú špičkovými producentmi kávy v celosvetovom meradle.
Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.
Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...
Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.
Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu.