Detaily
Charakteristika kávy Illy Espresso Medium Roast
Zrnková káva Illy Espresso Medium Roast je výnimočná kávová zmes starostlivo vyberaných, vzácnych odrôd Arabiky. V šálke vyniká bohatou, vyváženou chuťou s tónmi orieškov, čokolády a karamelu. Stredné praženie spôsobuje nízku, takmer nebadateľnú aciditu a decentnú arómu. Obsahuje max. 1,5% kofeínu. Ideálna na prípravu pravého talianskeho espressa.
O pražiarovi kávy Illy Espresso Medium Roast
Illy je spoločnosť zameraná nielen na praženie, distribúciu a predaj kávy, ale aj výrobu kávovarov, kávových mlynčekov a šálok. V roku 1933 ju založil Francesco Illy v talianskom meste Terst. Pôvodne začínala ako malá rodinná firma, no dnes pôsobí až v 140-tich krajinách sveta, a to vďaka vysokej kvalite a nezameniteľnej zamatovej chuti jej kávy. Vynikajúce kávové zmesi pozostávajúce z 9 odrôd Arabiky robia radosť miliónom ľudí v domácnostiach, kanceláriách, reštauráciach či kaviarňach. Aby sa táto značka presadila na trhu s kávou, Francesco Illy vymyslel špeciálnu technológiu uchovania arómy čerstvej kávy v plechovke, čo sa ihneď zapáčilo lodiarom, ktorí postupne začali rozvážať jeho potešenie z kávy do rôznych kútov sveta. Okrem toho v roku 1974 začala spoločnosť vyrábať, ako prvá na svete, kávové kapsule pre domácnosti a preslávila sa aj vďaka exkluzívnej ponuke kávovarov so systémom iperEspresso, jedinečným kolekciám šálok či vlastnej sietí kaviarní. Illy je jasným dôkazom toho, ako si kvalitná káva dokáže nájsť svojich oddaných zákazníkov. Viac o spoločnosti Illy sa môžete dozvedieť tu.
Súvisiace články
Medzivojnové obdobie bolo, ako môžeme vidieť, veľmi plodné na inovácie v oblasti kávy a kávových strojov. Po Lavazzovi a Bialettim sa k inovátorom pridáva aj Francesco Illy s novinkami, ktoré ukončili obdobie pary. Poďme si predstaviť jeho storočie objavov.
Umelci a kreatívne osoby mávajú z času na čas veľmi šialené nápady. No, priznajme si, na svete by to bola celkom nuda, pokiaľ by niekto neprekonával hranice nepoznaného za pomoci vedy. Takým “umelcom” bol aj Francesco Illy alebo Illy Ferencs z Temešváru (vtedajšie Rakúsko-Uhorsko, teraz súčasť Rumunska), zakladateľ značky Illy.
V kávových zrnkách musí dobrý pražiar prebudiť množstvo chutí a tónov, od kvetinových cez ovocné až po čokoládové, a tak ich kvalitne pripraviť pre náš chuťový zážitok.
Takmer všetci máme radi nasládlu a trochu horkastú vôňu čerstvo pomletej a pripravenej kávy. Stačí sa prejsť niekde v nákupnom centre popri kaviarni, zacítiť lákavú vôňu a je ťažké odolať malému pokušeniu.
Cesta kávy z kríka kávovníka do šálky kávy je dlhá. Káva prechádza viacerými procesmi. Ak jeden z nich zlyhá môže to ovplyvniť jej finálnu chuť.
Môže byť z účtovníka dobrý kaviarnik? Francesco Illy je dobrým príkladom. Služba v armáde ho zaviala do talianskeho Terstu, kde založil rodinnú firmu na výrobu kávy, ktorá sa postupne rozrástla na medzinárodnú spoločnosť. Tá dnes podniká v 140 krajinách sveta a jej kávu podávajú vo viac ako 50 tisíc reštauráciách. Minulý rok mala firma tržby cez 300 miliónov eur.