Cafepoint Costa Rica Black Honey 200g, zrnková káva na filter

Kód: 099902
Akcia Novinka
Neohodnotené
Značka: Cafepoint
€9,90 –10 %
Artboard 2
€9,90 –10 % €8,90 €44,50 / 1 kg
Skladom (>5 ks)

Delikátna káva s tónmi červeného hrozna a bobuľového ovocia, predovšetkým čučoriedok. Svetlo pražená - ideálna na prípravu filtrovanej kávy.

 

Detailné informácie

doručenie
Rýchle doručenie
Objednávky vybavíme bez čakania.
Káva pre firmy
Káva pre firmy
Prispôsobená chutiam vašich zamestnancov.
Starostlivý výber zŕn
Prémiové zrná
Starostlivo vyberané pre špičkovú kvalitu.
Chuťové zážitky z celého sveta
Chuť sveta v šálke
Objavte chute z celého sveta.

Podrobný popis

 

chuťový profil bobuľové ovocie, červené hrozno
druh kávy arabica
odroda catuai
zber ručný
spracovanie black honey
nadmorská výška 1400 m n.m.
veľkosť zrna 16up
cupping score 87

 

O regióne: Farma Las Lajas sa nachádza v regióne San José, ktoré je hlavným mestom Kostariky. Ide o najľudnatejší región a káva sa tu pestuje najdlhšie. Topografiu a kvalitu pôdy ovplyvňujú tri kľúčové sopky, ktoré sa tu nachádzajú - Irazu, Barva a Poas. Farma Las Lajas, za ktorou stoja farmári Oscar a Francisca Chacón, sa nachádza práve na úpätí sopky Poás v nadmorskej výške 1300 - 1500 m n.m.. Kávovníky rastú v tieni platanov a banánovníkov - tie poskytujú tieň a živiny, vrátane draslíka, fosforu a horčíka.

Vzhľadom na komplikácie s dostupnosťou vody, po zemetrasení v roku 2008, sa Oscar a Francisca rozhodli, že kávu budú spracúvať naturálne, namiesto premývaného procesu. Inšpirovali sa spracovaním Etiópskej a Brazílskej kávy, čo sa v Kostarike ešte nestalo. Vďaka tomu sa stali priekopníkmi v spracovaní kávy tzv.medovou (honey) metódou. Začiatky s touto metódou boli pre nich náročné, predovšetkým z dôvodu, že kávová komunita v Kostarike tento spôsob neprijala, čo sťažovalo predaj spracovanej kávy. Našťastie, na charitatívnej akcií na podporu ľudí, postihnutých zemetrasením, narazili na kávového exportéra Café Imports, ktorému káva zachutila a ponúkol ju ďalej. 

Spracovanie “Black Honey”:

Ak máte radi ovocné kávy, tak spracovanie Honey process je pre vás tou správnou voľbou. Základom Honey procesu je tzv. sliz (mucilage), časť kávovníkovej čerešne, ktorá sa nachádza na povrchu kávovníkových zŕn v jej jadre. Práve spomínaný sliz sa v dôsledku vysušenia a následnej vlhkosti vzduchu mení na lepkavú časť s vysokou sladkosťou. Honey proces je veľmi podobný spracovaniu Pulped Natural.

V niektorých krajinách sú natoľko podobné, že ich pomenovávajú rovnako a nevidia v nich rozdiel. Trik je však v tom, že farmy, ktoré sa špecializujú práve na Honey proces, vynakladajú obrovské úsilie, aby po oddelení čerešne zostala čo najhrubšia vrstva spomínaného slizu. Čím hrubšia vrstva, tým sladší ,,medový“ výsledok.

Najťažšou prácou farmárov pri tomto type spracovania je správne načasovanie sušenia. Ak sa proces sušenia slizu urýchľuje, požadovaná sladkosť nie je dostatočne vstrebaná do kávovníkového zrna a my tak v chuti výsledného nápoja necítime plné telo so sladkými a ovocnými tónmi s vyváženou aciditou. V prípade, že sa sliz suší príliš dlho môže dôjsť k vysokej fermentácii a následne k tvorbe plesní, ktoré určite nie sú prospešné pre výslednú chuť kávy, no najmä pre naše zdravie.

Pri Black Honey spracovaní prebieha sušenie v úplnom tieni, vďaka čomu máte pri pití kávy spracovanej týmto spôsobom pocit ako keby vám do nej niekto pridal med. Je však najzložitejším spracovaním a často krát sa čas sušenia predlžuje až na natoľko, že dochádza k prehnitiu celého zrna a ďalšie spracovanie už neprichádza do úvahy. Aj vďaka tomuto faktu sa rozhodli niektoré farmy pristúpiť k oddeleniu jednotlivých Honey procesov práve podľa ich farby. Betónové platne či závesné siete, kde prebieha samotné sušenie, sú ohraničené príslušnými farbami podľa typu spracovania.

Viac o spracovaní “Honey” metódami, sa dočítate v článku Accademy of Coffee:

https://www.academyofcoffee.sk/medove-spracovanie-kavovnikovych-zrn-bez-medu/

 

Chuťový profil: V šálke je charakteristická lahkou krémou a sviežou, plnou ovocnou arómou. Chuť je vyvážená s tónmi červeného hrozna a bobuľového ovocia - dominujú čučoriedky. V dlhej dochuti pretrvávajú ovocné tóny.

O pestovaní kávy: Kostarika je z poľnohospodárskeho hľadiska známa predovšetkým pestovaním a exportom banánov a kávy. Káva sa tu začala pestovať za koloniálnych čias už v roku 1779. Dodnes je káva významnou poľnohospodárskou plodinou a v regiónoch ako Tarrazu, Herediá, Tres Rios, alebo Volcan Poas sa pestujú tie najlepšie kávy Strednej Ameriky. Pestujú sa tu hlavne odrody Caturra, Mundo Novo a Catuai. Káva z Kostariky je medzi odborníkmi cenená predovšetkým vďaka delikátnej acidite, plnému, často robustnému telu a vyváženej chuti.
Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.

O krajine: Kostarika je krajina nachádzajúca sa v Strednej Amerike. Väčšia časť je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 5 miliónov ľudí, je známa svojími nádhernými jazerami a množstvom prírodných rezervácií.

Ročne sa v krajine vypestuje takmer 90 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok.

Dodatočné parametre

Kategória: Káva na filter
Hmotnosť: 0.2 kg
EAN: 8588009613206
Druh: Arabika
Spracovanie: Zrnková
Hmotnosť: 200g

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Bezpečnostná kontrola