Ako nepokaziť svoju moka kávu a kávovar

Hoci moka kávovar je pomerne jednoduché zariadenie, treba ho vedieť aj správne používať, aby sme si na ňom pripravili chutnú kávu. Tu sú niektoré zásady pri varení moka kávy:

  • Kúpte si kvalitnú a vhodne (nahrubo) mletú kávu.
  • Používajte mäkkú vodu, tvrdá voda kazí chuť kávy a zanáša kávovar.
  • Napĺňajte kávovar odporúčaným množstvom vody, zväčša po bezpečnostný ventil.
  • Nepokúšajte sa v malom kávovare určenom na dve malé kávy urobiť naraz viac káv.
  • Neutláčajte kávu v kávovare až príliš, najmä ak nie je hrubo mletá. Voda potom potrebuje väčší tlak na prefiltrovanie cez kávu, prípadne ani nemusí prejsť (najmä u malých kávovarov).
  • Časom zistíte, aký silný plameň je ideálny na prípravu moka kávy. Odporúča sa mierny plameň, aby voda zovrela čo najpomalšie.
  • Kávovar musíte odstaviť z plameňa včas, keď káva pretečie do hornej komory, inak ju môžete spáliť.
  • Vymieňajte pravidelne tesnenie so sitkom.
  • Moka kávovar zvnútra umývajte iba čistou vodou nie saponátom. Z vonka ho udržujte v čistote, nech stále vyzerá ako nový.