Filtrovanie

Použité filtre:
    Zrušiť všetky filtre
    Automatický kávovar
    Pákový kávovar
    Moka
    Intenzita praženia
    Výraznosť chuti
    Acidita
    Robusta

    Robusta patrí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy. Od Arabiky sa dá odlíšiť už na prvý pohľad: kávové zrnko je menšie a viac zaguľatené s rovnou ryhou. Robusta je ďalej rezistentnejšia voči škodcom, klimaticky prispôsobivejšia a menej náročná na pestovanie (darí sa jej aj v nižších nadmorských výškach, a to 200-600 m n. m. a prvú úrodu dáva už...

    Robusta patrí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy. Od Arabiky sa dá odlíšiť už na prvý pohľad: kávové zrnko je menšie a viac zaguľatené s rovnou ryhou. Robusta je ďalej rezistentnejšia voči škodcom, klimaticky prispôsobivejšia a menej náročná na pestovanie (darí sa jej aj v nižších nadmorských výškach, a to 200-600 m n. m. a prvú úrodu dáva už po 2-3 rokoch), preto je na kávových trhoch o niečo lacnejšia ako viac známa a cenená Arabika. Priemerný obsah kofeínu v Robuste je oproti Arabike takmer dvojnásobný. Kým Arabika obsahuje cca 1,2% kofeínu, v Robuste je to v priemere až 2,2%. Preto je káva s vyšším podielom Robusty jemne horkejšia a dokáže rýchlejšie vzpružiť. Rovnako má aj menší chuťový rozptyl, avšak v krajinách ako Vietnam či Guatemala sa objavujú pri správnej starostlivosti, spracovaní a pražení aj čokoládové a kakaové chute Robusty. Všetka horkosť a malé chuťové spektrum je spôsobené najmä nízkym podielom cukrov (3% - 7%) v zrnách. Bohatá kréma pozostávajúca z nízkeho percenta olejov (10% - 12%) v zrne však tvorí základ množstvu výborných kávových zmesí, čo si cenia najmä Taliani. V klasickej talianskej "zlatej zmesi“ takmer každej kávovej značky tvorí podiel Robusty zhruba 20% – 30% a je vyhľadávaná pre schopnosť spojiť rozmanité chute Arabík do komplexného a harmonického celku.

    Čítať viac

    Robusta  Počet produktov v kategórii: 6

    Zobrazených 1 - 6 z 6 produktov