Moka kávovar
Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého koťogo kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič.
Moka kávovar, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.
Postup prípravy:
- Pripravíme si moka kávovar, čerstvú neperlivú vodu, stredne až hrubo mletú kávu a lyžičku.
- Do spodnej časti kávovaru – nádoby na vodu nalejeme čerstvú vodu po tlakový ventil, nikdy nie viac.
- Vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až povrch. Kávu neutláčame, môžeme ale párkrát jemne udrieť o podložku, aby nám káva do sitka dobre sadla.
- Pevne spojíme s vrchným dielom a položíme na mierny ohrev. Nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí: "Čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy." Príprava kávy by mala trvať približne 7–8 minút, ak sa používa plynový ohrev, priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu moka kávovaru.
- Po niekoľkých minútach nám začne do hornej nádoby vytekať káva, chvíľku počkáme a keď je už takmer všetka káva pripravená, vypneme ohrev.
- Otvoríme veko a lyžičkou kávu opatrne premiešame (jemná kréma sa nám tak vmieša naspäť do kávy a výsledná chuť bude jemnejšia). Nakoniec prelejeme kávu do pripravenej šálky a podávame.
Moka kávovar alebo inak koťogo kávovar sa hodí do každej kuchyne, keďže je malý a príprava kávy je pomerne jednoduchá. Nezabudnite však, že najvhodnejšia je kvalitná, hrubšie pomletá talianska káva.