Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (2. časť - Moka kávovar)

Moka kávovar v akcii

Moka kávovar

Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého koťogo kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič.

Moka kávovar, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.

Viac o tom, ako správne používať moka kávovar sa dočítate tu >>>

Postup prípravy:

  1. pripravíme si moka kávovar, čerstvú neperlivú vodu, stredne až hrubo mletú kávu a lyžičku.
  2. do spodnej časti kávovaru – nádoby na vodu nalejeme čerstvú vodu po tlakový ventil, nikdy nie viac.
  3. vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až povrch. Kávu neutláčame, môžeme ale pár krát jemne udrieť o podložku, aby nám káva do sitka dobre sadla.
  4. pevne spojíme s vrchným dielom a položíme na mierny ohrev. Nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí:

    "čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy."

    Príprava kávy by mala trvať približne 7 – 8 minút, ak sa používa plynový ohrev , priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu moka kávovaru.
  5. po niekoľkých minútach nám začne do hornej nádoby vytekať káva, chvíľku počkáme a keď je už takmer všetka káva pripravená, vypneme ohrev.
  6. otvoríme veko a lyžičkou kávu opatrne premiešame (jemná kréma sa nám tak vmieša naspäť do kávy a výsledná chuť bude jemnejšia). Nakoniec prelejeme kávu do pripravenej šálky a podávame.

Moka kávovar, alebo ináč kotogo kávovar, sa hodí do každej kuchyne, keďže je malý a príprava kávy je pomerne jednoduchá. Nezabudnite ale na kvalitnú hrubšie zomletú taliansku kávu.