Ako pripraviť dokonalú šálku kávy (6. časť - Elektrický moka kávovar)

Príprava kávy v moka kávovare (tal. Caffetiera) je každodenným rituálom miliónov Talianov. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič. Môžete si ju pripraviť v kuchyni s akýmkoľvek typom ohrevu, v kancelárii a dokonca aj vo voľnej prírode alebo v aute. Moka kávovar je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale je bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti. Pripravujeme ju na čo najnižšej intenzite ohrevu, aby doba prípravy trvala aspoň 5 minút. V dnešnej uponáhľanej dobe samozrejme existujú aj elektrické verzie moka kávovarov, často s časovačom, ktoré každodennú prípravu kávy ešte viac zjednodušujú.

Zásady správneho a bezpečného používania moka kávovaru:

Keďže moka kávovar je tlaková nádoba, pri jeho používaní je treba dodržiavať pravidlá bezpečnosti.

Voda

Na prípravu používame neperlivú, čerstvú vodu, ktorú nalejeme do spodnej nádoby na vodu. Na vnútornej stene nádoby na vodu je spravidla ryska s označením: max. Nikdy nelejeme vodu nad rysku. Ak rysku nevidieť, maximálna hladina vody musí zostať vždy pod poistným ventilom.

Káva

Káva na prípravu v moka kávovare má byť v prvom rade kvalitná, mletie má byť stredne hrubé až hrubé. Jemne mletá káva by mohla upchať sitko, čo by mohlo počas prípravy poškodiť cely kávovar. Kávou naplníme sitko až po jeho vrchný okraj, kávu neutláčame.

Ohrev

Nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí: čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy. Príprava kávy by mala trvať približne 7 – 8 minút, ak sa používa plynový ohrev, priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu. Pokiaľ máme elektrický moka kávovar, dávame pozor na správne zapojenie do elektrickej siete a nasadenie kávovaru na jeho základňu.

Porcia

Každý moka kávovar je určený na prípravu istého počtu porcií a pomer voda/káva (veľkosť nádoby na vodu a veľkosť sitka na kávu) je definitívne určený a má sa dodržiavať. Na každom kávovare je napísané na koľko porcií je určený. Veľkosť porcie je cca 0,5 dl. Ak chceme väčšiu porciu, musíme zvoliť kávovar pre viac porcií tj, s väčším objemom vody, no musíme dať aj viac kávy. Ak by nebolo sitko plné kávy, kávovar nebude pracovať správne a výsledná káva bude nekvalitná.

Čistenie

Keď je káva pripravená, je potrebné ju preliať do šálky a kávovar nechať prirodzene vychladnúť. Neodporúča sa chladiť horúci kávovar studenou vodou, mohlo by to poškodiť niektoré jeho časti. Keď kávovar vychladne opatrne ho rozoberieme, použitú kávu vyhodíme do koša, sitko, tesnenia, nádoby na vodu a kávu umyjeme pod prúdom tečúcej vody a necháme vyschnúť. Neodporúča sa na umývanie používať saponáty. Kávovar nie je vhodný do umývačky riadu.

Bezpečnosť

Je treba pravidelne kontrolovať funkčnosť poistného ventilu a tesnenia. V prípade ich opotrebovania je ich potrebné bezodkladne vymeniť.