Dobrodružná cesta kávy - 1. diel

Príbeh kávy je ako dobrodružná výprava za poznaním. je plný prekvapení, vášní, úspechov i pádov, tvrdej práce, bohatstva i chudoby, prísnych zákazov i obchodného triumfu. Vydajte sa na pútavú cestu z afrických plání cez turecký bazár a holandské obchodné lode do čarovných Benátok, ďalej do Nového sveta, na burzu medzi obchodníkov z Wall Street a späť do "alchymistických" dielní talianskych majstrov pražiarov, do špeciálnych kávových obchodov, kaviarní a nakoniec do šálky tej Vašej obľúbenej kávy.

Ak chceme byť svedkami fascinujúceho príbehu kávy, musíme sa vrátiť ďaleko do histórie. Príbeh kávy začína tam, kde začal aj príbeh človeka: v Afrike.

Sme zhruba v ôsmom storočí a na africkom kontinente sa začína písať prvá kapitola v dejinách kávovej histórie. Etiópia, krajina známa z Homérových bájí i starých biblických príbehov sa rozprestiera v takzvanom africkom rohu na západe kontinentu. Vysoké hory, početné jazerá, ale aj neúrodné oblasti sužované suchom sú domovom bojovníkov, obchodníkov, kresťanských mníchov, ale predovšetkým malých roľníkov a pastierov dobytka. Jeden z nich sa zapíše do histórie. V tom čase a vlastne až do konca života to je bezvýznamný pastier kôz. Volajú ho Kaldi. Žije v regióne Sidamo a stará sa o svoje neveľké stádo kôz. Každý deň od skorého rána ich vyvádza na skromné pastviny, aby im zabezpečil dostatok zelenej potravy, lebo keď nastane obdobie sucha, bude to mať stále ťažšie.

Jedného dňa si na svojom stáde, ktoré pozná veľmi dobre všimne zvláštnu vec. Kozy sa správajú akosi čudne. Sú divoké, chvíľkami až agresívne a občas sa zdá, akoby tancovali. Kaldi nevie čo sa deje, ale keď sa situácia o niekoľko dní zopakuje, začne nad tým rozmýšľať. Všimne si, že správanie jeho stáda sa mení vždy, keď kozy spásajú plody jedného kríka. Pastiera ten objav tak zaujme, že sa rozhodne vyskúšať tajomnú rastlinu s podivnými účinkami na vlastnom tele. Odtrhne si pár kávových bobúľ a zožuje ich. Účinky sa dostavia rýchlo a mladý Kaldi zažíva pocity eufórie, nadšenia a životnej energie a podobne ako jeho stádo, aj on má chuť tancovať.

Svoj objav si pastier nenecháva pre seba a ponáhľa sa vyrozprávať všetko mníchom v nedaľekom kláštore. Tí neznámu rastlinu, podobne ako Kaldi, sami vyskúšajú a zistia, že zázračné účinky o ktorých im pastierik rozprával sú skutočné. A keďže mnísi trávili dlhé nočné hodiny na modlitbách a káva im pomáha proti únave a spánku, prijali ju ako "boží dar". A tak sa malá, zeleno-červená bobuľa a tvrdé zrnko v nej, neskôr pomenované káva, dostalo oficiálne do nápojového lístka človeka. Kaldimu teda vďačíme za to, že aj pre nás je káva elixírom života, ktorý nás povzbudí vždy, keď práve nemáme "chuť tancovať".

Etiópsky pastier kôz Kaldi zostal až do konca života obyčajným pastierom. Hovorí sa, že keby sa tento príbeh udial dnes, bolo by na svete o jedného milionára viac, a káva by bola záležitosťou chránených patentov a predražených produktov. Dnes je však práve vďaka obyčajnému africkému pastierovi káva civilizačným a kultúrnym majetkom všetkých ľudí na celom svete.

V Etiópii sa veľmi kvalitná káva pestuje dodnes, medzi najslávnejšie patrí káva z regiónu Yirga Cheffe.