Moka kávovar

Aj keď je Taliansko známe prípravou kvalitného espressa, alebo kapučína, v každej domácnosti od Benátok až po Palermo nájdete tradičné, častým používaním opotrebované moka kávovary všetkých možných veľkosti. Príprava kávy v Moka kávovare (tal. Caffetiera) je každodenným rituálom miliónov talianov. Podávajú ju k sladkým raňajkám, alebo po obede, často už osladenú, do typicky malých šálok ako tekutý zákusok k dobrému jedlu. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič. Môžete si ju pripraviť v kuchyni s akýmkoľvek typom ohrevu, v kancelárii a dokonca aj vo voľnej prírode. Spôsob prípravy je jednoduchý a v princípe pripomína prípravu espressa. Horúca voda pod tlakom prechádza cez kávu v špeciálnom lievikovitom sitku. Výsledná káva v objeme asi 0,4 dcl na porciu pripomína espresso. Ma intenzívnu kávovú chuť a typickú arómu a hoci nedosahuje krémovosť espressa, patrí neodmysliteľne k talianskemu životnému štýlu.

Moka, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale je bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti. Pripravujeme ju na čo najnižšej intenzite ohrevu, aby doba prípravy trvala aspoň 5 minúť. Je to typicky talianska príprava kávy.

Zásady správneho a bezpečného používania moka kávovaru

Keďže moka kávovar je tlaková nádoba, pri jeho používaní je treba dodržiavať pravidlá bezpečnosti.

Voda:

na prípravu používame neperlivú, čerstvú vodu, ktorú nalejeme do spodnej nádoby na vodu. Na vnútornej stene nádoby na vodu je spravidla ryska s označením: max. nikdy nelejeme vodu nad rysku. Ak rysku nevidieť, maximálna hladina vody musí zostať vždy pod poistným ventilom.

Káva:

káva na prípravu v moka kávovare má byt v prvom rade kvalitná, mletie má byť stredne hrubé až hrubé. Jemne mletá káva by mohla upchať sitko, čo by mohlo počas prípravy poškodiť celý kávovar. Kávou naplníme sitko až po vrch, kávu neutláčame.

Ohrev:

nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí: čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy. Príprava kávy by mala trvať približne 7 – 8 minút, ak sa používa plynový ohrev , priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu.

Porcia:

každý moka kávovar je určený na prípravu istého počtu porcií a pomer voda - káva (veľkosť nádoby na vodu a veľkosť sitka na kávu) je definitívne určený a má sa dodržiavať. Na každom kávovare je napísané na koľko porcií je určený. Veľkosť porcie je cca 0,5 dcl. Ak chceme väčšiu porciu, musíme zvoliť kávovar pre viac porcií tj, s väčším objemom vody, no musíme dať aj viac kávy. Ak by nebolo sitko plné kávy, kávovar nebude pracovať správne a výsledná káva bude nekvalitná. Výnimkou sú Moka kávovary spoločnosti Top Moka radu Testa Rossa, ktoré dokážu pripravovať aj obilnú kávu a boli optimalizované na veľkosť jednej porcie 0,9 dcl.

Čistenie:

keď je káva pripravená, je treba ju preliať do šálky a kávovar nechať prirodzene vychladnúť. Neodporúča sa chladiť horúci kávovar studenou vodou, mohlo by to poškodiť niektoré jeho časti. Keď kávovar vychladne opatrne ho rozoberieme, použitú kávu vyhodíme do koša, sitko, tesnenia, nádoby na vodu a kávu umyjeme pod prúdom tečúcej vody a necháme vyschnúť.

Bezpečnosť:

je treba pravidelne kontrolovať funkčnosť poistného ventilu a tesnenia. V prípade ich opotrebovania je treba ich bezodkladne vymeniť.