Ak používate napríklad Moka kávovar, na vašej ceste za zážitkami budete potrebovať jedinú vec – teplo. Ak ste ubytovaní v hoteli, môžete mať na izbe šikovnú malú rýchlovarnú kanvicu a problém s teplou vodou je vyriešený. Na druhej strane, ak ste v kempe, môžete mať iba otvorený oheň, aj keď väčšina ľudí so sebou nosí malý plynový sporák. Ak cestujete v obytnom automobile, možností, ako si pripraviť dobrú kávu, je samozrejme viac. Pamätajte, že ideálna teplota na prípravu kávy je medzi 90 °C až 95 °C.
1. AeroPress
AeroPress je nová vychytávka vo svete prípravy kávy. Mnohí ho napodiv opisujú ako obrovskú injekčnú striekačku. AeroPress je vyrobený z plastového valca s piestom blokujúcim jeden koniec a papierovým filtrom na kávu na druhom konci.
Káva pripravená pomocou AeroPress má jedinečnú chuť, ktorá je niečo ako mix medzi French Press a prekvapkávanou kávou. Príprava kávy trvá približne 5 minút, vďaka čomu získate bohatú chuť podobnú French Press, no s hladkou textúrou prekvapkávanej kávy. Jednou z ďalších výhod AeroPressu je, že môžete použiť také mletie, aké chcete. Výsledkom bude stále dobrý nápoj, ale bude mať rôzne chute a vlastnosti. Príprava kávy týmto spôsobom je naozaj veľmi jednoduchá a zvládne ju úplne každý hneď na prvýkrát. V prípade AeroPressu je okrem prípravy mimoriadne jednoduché aj jeho čistenie.
2. V60
Druhý spôsob, ako si pripraviť chutnú kávu na cestách, je pomocou V60. Či už používate skutočný model V60 alebo všeobecný filtračný kužeľ, oba fungujú úplne rovnako. Príprava takejto kávy je ideálna pre perfekcionistu, keďže vám dáva absolútnu kontrolu nad celou prípravou kávy. Ovládate množstvo kávy a vody, teplotu, ale aj rýchlosť stekania.
V60 a filtre sú trochu vtipné, ale celkovo nie sú nijako zvlášť veľké. Sú perfektné na cestovanie. Existujú dokonca aj vyskakovacie modely podobné vyskakovacím pohárom, ktoré sa dajú sklopiť na plocho pre ešte jednoduchšie skladovanie a prenosnosť.
Celý proces prípravy kávy pomocou V60 môže trvať maximálne päť minút. Ak rozmýšľate, že tento rok budete cestovať s V60, tak potom budete potrebovať ideálne stredne namletú kávu a vo vašej šálke môžete očakávať bohatú chuť bez známok horkosti.
3. Moka
Moka kávovary, alebo ľudovo povedané koťogá, môžeme nájsť v rôznych veľkostiach. Tie najmenšie sa vám ľahko zmestia do batohu, takže potrebujete iba zdroj tepla, ktorým môže byť čokoľvek – otvorený oheň, plynový sporák alebo dokonca indukčná varná doska, ak ste sa rozhodli pre verziu z nehrdzavejúcej ocele. Príprava kávy pomocou moka kávovaru je jednoduchá. Naplníte dno vodou a mletú kávu vložíte do malého kovového koša v tvare kužeľa. Keď voda zovrie, zvýši sa tlak a voda sa vytlačí cez kávu, vďaka čomu získate krásne silnú kávu podobnú espressu.
Čas potrebný na prípravu kávy v moka kávovare nie je dlhší, ako pri vyššie spomenutých spôsoboch. Pre prípravu ideálnej kávy v koťogu je potrebné nezabudnúť na správne mletie, ktoré je zásadné pre kvalitu výsledku. Káva by mala byť namletá trochu hrubšie než na klasické espresso a trochu jemnejšie než na filtrovanú kávu.
4. French Press
French Press na cesty je dômyselná kombinácia klasického French Pressu a cestovného hrnčeka. Pripravíte si v ňom svoju obľúbenú kávu presne tak, ako v bežnom French Presse, s jediným rozdielom, že kávu pijete už priamo z tohto nástroja. Cestovné French Press mašinky sú ideálne pre čerstvo uvarenú kávu na cestách. Najmä ak by ste si so sebou aj tak brali cestovný hrnček.
Čas prípravy nie je najrýchlejší, trvá približne 10 minút. Mletie potrebné na prípravu takejto kávy je ideálne hrubé, aby ste získali jedinečnú aromatickú kávu plnú chuti. Spraviť si French Press je jednoduché, no urobiť dokonalé je trošku ťažšie. Ak budete postupovať podľa inštrukcií, určite sa vám to podarí.
5. Turecká džezva
Príprava kávy v takzvanej tureckej džezve tu bola ešte skôr, ako sa kávové zrná dostali do Európy. Tento starodávny spôsob vám pomôže pripraviť najsilnejšiu, ale za to jedinečnú kávu.
Ak si chcete pripraviť kávu v tureckej džezve, budete potrebovať kávu, ktorá je pomletá čo najjemnejšie. Ak máte po ruke iba štandardne mletú kávu, pokojne ju použite. Pre prípravu kávy v džezve je dôležitý zdroj tepla, ideálne plynový sporák. Do džezvy pridáte 20 ml vody, cukor a koreniny podľa preferencií.
Počas tohto procesu vznikne karamel, do ktorého pridáte jemne mletú kávu s vodou do 2/3 džezvy. Následne vzniká počas varenia pena, ktorú odoberiete do šálok v malom množstve a opäť kávu privediete do varu. Tento postup dvakrát zopakujete. Po treťom uvarení kávu necháte približne tridsať sekúnd v pokoji a môžete ju podávať.
Tento spôsob je jeden z najstarších spôsobov prípravy kávy na svete. Vďaka nemu pripravíte silnú a odvážnu kávu, ktorá vaše ráno na cestách zaručene nakopne.