Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

French Press

Okrem zalievanej kávy poznáme aj sofistikovanejší spôsob prípravy, ktorý sa volá French Press. Pri tomto spôsobe lúhovania kávy sa v závere zbavíme kávovej usadeniny a zvyškov kávových zŕn, ktoré môžu byť nepríjemné. Príprava je aj tu veľmi jednoduchá. Do French press nádoby sa nasype nahrubo zomletá káva a zaleje sa horúcou vodou. V momente, keď na jej hladine vznikne hustá vrstva podobná creme, asi po 3-4 minútach, začneme káva stláčať pomocou špeciálneho filtra smerom nadol.

B9QLoKcxDAg_X3mJDWMjHxrQLkGZeFe1cRkN8R-j9tsAOTaHUPNP9YTkJpx3SlRHqU3hEL-z6zfxfluOSXdlBHtBkXyy51l-9iijm5s2DakdSdbHQOVem2ENfr-3kHCUirslS3rxmuyUMgYXwr6_mo0

Vacuum Pot

Príprava kávy pomocou Vacuum Pot môžeme poznať aj pod názvom “sifón”, je to jedinečný spôsob prípravy kávy, ktorý kombinuje varenie a lúhovanie, vďaka ktorému dokážete pripraviť výbornú šálku kávy. Samotný proces aj zariadenie pripomínajú experimenty v chemickom laboratóriu. 

HgNCt7ObaARAMlKUr3nOlBcEx--eA4QZJ3df06lZpTc46nCcNBTWh017Ofn09NaRHW5gnNy4Wju-Y03aEym0zW0cRDxaaOXgjMJ5LTH6Ptr2CY_2h9VvjV9g2mPGl7HKac8H5KcVSdP37knADYt2ZEY

Vacuum Pot je tvorený dvoma sklenenými nádobami, ktoré sú spojené trubicou s filtrom. V spodnej nádobe sa zohrieva voda, ktorý mení svoje skupenstvo z kvapaliny na paru. Tá vzlína cez trubicu a filter do vrchnej nádoby. V nej dochádza k premiešaniu pary s jemne namletou kávou. Po ochladení sa para mení späť na kvapalinu, v spodnej nádobe sa vytvorí vákuum, ktoré "vcucne" všetku tekutinu späť do spodnej nádoby. Všetok kal a kávové nečistoty sú, teda bezpečne zamknuté nad filtrom, čistá káva je pripravená na servírovanie v spodnej nádobke. Vytvoriť však dobrú kávu pomocou Vacuum Pot nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si zručnosť a presne dodržanie postupu pre požadovaný výsledok. To je aj jeden z dôvodov, prečo tento spôsob prípravy nie je tak rozšírený ako ostatné. Vacuum Pot je určený predovšetkým pre tých, ktorí radi experimentujú a chcú si vychutnať jedinečnú kávu

Hario V-60

Ak milujete veľký objem kávy tak potom filtrovaný spôsob si zamilujete, na prípravu dobrej filtrovanej kávy budete potrebovať obľúbený Hario V-60 a správne namletú čerstvú kávu ideálne tesne pred začatím prípravy, správnu hrubosť mletia spoznáte podľa času extrakcie, ktorý by nemal trvať dlhšie ako 3 minúty. 

pFbG-c23ID1po37ua-9mlz6eejbAB9nsZfVabsCAGVBMb6w4ao2szaYVyGiz8YWuic8tTZ9_7q08Dc7AbMoJcW5WxvD5gxzUP5t10wUTb_m8X_bRb0dn3_LNnWCjUW0EkmBu3w6Jry-c9CN3szRrtko

Chemex

Okrem spôsobu opísaného vyššie poznáme prípravu filtrovanej kávy pomocou Chemex-u, nádoby, ktorá svojim vzhľadom nápadne pripomína presýpacie hodiny alebo vázu na kvety. Príprava takej to kávy prebieha procesom, počas ktorého zalievame kávu, umiestnenú vo filtri pomalými krúživými pohybmi, čím docielime lepšiu extrakciu chutí. 

MghsJcw7VQ42n2YJrL_BDwZIfht3mXWKw-yLjWt9JB-lLR19u4Aa19ZvsypKsoo_zfnjo_8t-dgGbY4Us0Pcv_ICtf_fyT9aP35NhBahQIEJ5Dvd7WNsCKXeL5N-aHP8dcCGa8PR95BWp7JCrtGTBSU

Cold Brew

Zdá sa, že v dnešnej dobe, hlavne v lete všetci hovoria o káve Cold Brew, ktorú najviac dostali do podvedomia komerčné fast-foodové kaviarne. 

3AWmPlTAd8LAKJIBylqQddBp_QlY57yjVyKDqMq9NLj9zbgb2_NiK5VHDznw7xICAJtAzmvu-eXW1qbPyXLRWCIh5I1U4WjVC_iHVcwyfZNneDg8OM8Wyv39H8YVAPt64LtWmXk0

Skutočným rozdielom tejto metódy varenia je teplota vody, v ktorej prebieha extrakcia kávy. Zatiaľ, čo bežné kávové metódy používajú na rýchle extrahovanie vlastností kávy teploty blízke varu, Cold Brewing vymieňa teplotu za čas, keďže tento spôsob prípravy môže trvať od 4 do 24 hodín. Cold Brew sa pripravuje za studena kedy sa mletá káva namočí do vody pri izbovej teplote alebo do studenej vody a potom je nechaná sa usadiť a lúhovať ako čaj celé hodiny, alebo dokonca dni. Následne je precedená a výsledkom je očakávané Cold Brew.

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint