Takmer každý, kto strávil nejaký čas v Taliansku, povie, že každá káva ktorú tam pil, bola vynikajúca. Aj v "krajine espressa“ však musia neustále dbať na kvalitu nápoja, ktorý považuje väčšina Talianov za národný.
Preto vznikol v roku 1998 v spolupráci s Medzinárodným Inštitútom degustátorov a Inštitútom degustátorov kávy Národný Inštitút pre Talianske Espresso so sídlom v Brescii.
Združuje odborníkov z kávového sveta: pražiarov, degustátorov, kaviarnikov i výrobcov kávovarov. Jeho úlohou je udržiavať vysoký štandard kávy pripravovanej ako talianske espresso v samotnom Taliansku, ale aj na celom svete.
A ako má vyzerať espresso, ktoré sa môže popýšiť certifikátom udeleným touto inštitúciou?
Gramáž porcie kávy: | 7 g ± 0,5g |
Teplota vody: | 88°C ± 2°C |
Teplota kávy v šálke: | 67°C ± 3°C |
Tlak čerpadla: | 9 bar ± 1 |
Čas extrakcie: | 25 sekúnd ± 5 |
Viskozita kávy pri teplote 45°C: | 1,5 MPa |
Obsah kofeínu: | 100 mg a viac |
Objem kávy: | 25 ml ± 2,5 ml |
A tu krátky opis:
Pod talianskym espressom rozumieme kávu o objeme približne 25 ml. Káva je v šálke charakteristická jemnou, no konzistentnou krémou s textúrou orieškovej farby. Kréma pri okrajoch prechádza do mierne tmavšej farby. Aróma je intenzívna a bohatá s tónmi kvetov, ovocia, čokolády alebo čerstvo upečeného chleba. Chuť je zamatová, pevná a "zaguľatená“, to znamená, že acidita a horkosť má byť vyvážená a ani jedna nesmie výraznejšie prevyšovať druhú. Trpkosť, alebo zvieravosť nesmie byť prítomná a chuť kávy má zostať na jazyku aj dlho po jej prehltnutí.
Pili ste už takú kávu vo svojej obľúbenej kaviarni?