Cafetravel - Krajina tisícich bohov a Smaragd rovníka.

Cafetravel - Krajina tisícich bohov a Smaragd rovníka.

ÁZIA

Náš výlet za prémiovými kávami začína v exotickej Ázii, ktorá patrí medzi najväčších producentov kávy na svete. Ázia je zďaleka najväčším pestovateľom kávy odrody Robusta. Vietnam je vďaka tomu druhým najväčším exportérom kávy na svete, hneď po Brazílii. Na ázijskom kontinente môžeme nájsť až päť krajín (Vietnam, Indonézia, India, Malajzia, Papua Nová Guinea), ktorých káva rozvoniava nejednému z nás doma. Jedinečné krajiny tohto regiónu, ktoré dnes navštívime sú India a Indonézia so svojimi ostrovmi Java a Sumatra. 

XUfOIZfO8dj1wh0CbMlpcgqji5gHxfvF3xDrj060fQFRjzuQLGu0QRrLIXaxzMXBCKFZs_-5pqHWnNWBKubyrQwPVy0pWZy68X3o3hRdM6DfTHJKwsEDIjZREgscq76pLCwsO9Fi


Prvou zastávkou nášho výletu, Indiou, nás prevedie Ramesh, ktorý sa pestovaniu venuje viac ako 40 rokov.

EjBYRSixn3NgPV7I8_SrhM-idJu6M_qE2jiF2M6v7DS2MOWNOkNSde7qthYacltoMGw2_tepAEqMSGx6wNK4jhIgdZ6gBnfDvxcCNC-WQCTxHc_x8mdsahj6RfSgEbEfoUITSB6F 

India

India, krajina, ktorá je oveľa známejšia pestovaním čaju. Pritom Krajina tisícich bohov na svetovej mape kávy nesmie chýbať ani náhodou. História pestovania kávovníka v Indii siaha až do 16. storočia. Pútnik Baba Budan vtedy priniesol prvé zelené zrná z ďalekej Arábie, kde si kávu cenili a strážili tak, že ju musel do Indie doslova prepašovať.

L_nEu3iFKEZ4IcmrUXaUfnUTJ7tB2cY0ZHoViKj7eksbF8bguxSShzVA8612Hb_9FJ5zg8bSa16aln2p6wr-sC4o6NpqLIk8GGhfVoy9ITBWSYB4GdXI5eatbIJgT3VE0rLPUuWJ

Pýtate sa, prečo práve z Indie cítime najčastejšie rozvoniavať Robustu? V 19. storočí kávovníky odrody Arabika často napádali rôzni škodcovia. Robusta je odolná voči chorobám a škodcom, a preto sa pestovatelia rozhodli práve pre tento druh. 

qKOFmsWHaGCPXrJOegQQB4_djmrIXZpgSD5JzKvKgQfCYfpLi6coddLZRlPy4h54kwzS1G18qrKg8E-0RxtPpHTr2wsQKUQi6NRq8hXCR4y6nTOemfERLTYakW0H-aKIXSZNnRb_

Vďaka veľkej rozmanitosti klimatických podmienok medzi Áziou a zvyškom sveta vznikla takzvaná Monzúnová káva. V staršom období sa káva z Indie do Európy prepravovala po mori. Doprava loďou trvala často aj šesť mesiacov a počas plavby bol náklad vystavený rôznym klimatickým podmienkam. Kávové zrná zmenili svoju veľkosť, farbu a vznikla intenzívna zemitá chuť, ktorú veľa z nás tak miluje. 

Veľa sa odvtedy zmenilo, dopyt po pôvodnej chuti však zostal. Efekt prírody, ktorý indickú kávu robil tak špecifickou je dnes nahrádzaný moderným spôsobom. Pestovatelia napodobňujú originálne podmienky tak, že suché kávové zrná umiestňujú na panelové plochy na brehoch oceána po dobu troch týždňov, kým nenasiaknu chuti živlov. Monzúnová káva tak naše chuťové bunky môže obohacovať aj naďalej.

wYI0Czg_yIufJozx52-Y0Xu3Bl1gSd73QIHX52b_ObLSIZVwnMp6r2oyfMZqRC0UDe91NfECq5A8bCUgqGR4jYYA6Q-KoRH1rT1vCDGP1h9TldeUE7PhUPVXnmD5qpOfql6Ql7tz

Indické kávy majú obvykle výrazné telo s jemnou aciditou a náznakmi miernej zemitosti a korenitosti. Pri vychutnávaní ranných dúškov týchto káv môžete rozoznať chute muškátového orieška, kardamonu, klinčekov, korenia ale aj tropického ovocia. 


Indonézia

Z Krajiny tisícich bohov sa presunieme do krajiny tisícok ostrovov, Indonézie, konkrétne na ostrovy Sumatra a Jáva. Tam nás už čaká náš miestny pestovateľ Bakti, ktorého rodina sa venuje káve už desať generácii. 

k1vX-Bhwqe0Cyk83E2AV9GT3pPXKbrOXqQbv3s-wM20ghmN31Fe3INbwjaE74FuuArD7j-fEDYX6QS25uobyRerZzxh-rKJljeX1EEZFWbZz2QEhIhqMtEszixND5RzpgRubRORn

Kávu do tohto regiónu priniesli koncom 17. storočia Holanďania s hlavným zámerom, vytvoriť z Indonézie producenta číslo jedna vo svete. To sa im takmer podarilo, keďže tejto krajine dnes patrí štvrté miesto vo svetovom rebríčku producentov kávy. Prvé kávové zrná boli zasiate na ostrove Java a neskôr sa pestovanie rozšírilo aj na ďalšie významné ostrovy, a to hlavne na ostrov Sumatra. 

pRWz2IIA3c5kILBLJhbRUlPHkhZDAXxKwbz9ThX4fse-QHHu00WkO0v86PJqxNPqaCRMUxCxzxOjQ0zFNQZsIsaswRflfahpZz2GHD_mw-TfnymRv7BKeJ3DNM2WZSkWJgDOiGWJ

Sumatra

Káva z ostrova Sumatra sa pestuje naozaj vo vysokohorských podmienkach, a to až 1400 m n. m.. Väčšina kávy vyprodukovaná na ostrove rastie v tieni a pripravovaná je takzvanou mokrou metódou – giling basah. Zber úrody tu prebieha najskôr zo všetkých ostrovov, a to od novembra do marca.

00Vk-shP1MpgEC1TWOovh3KffUKKUPkpwESm51GRSYIevH0MZpqWCrX9QIK4D3sRx4fnwRbyJk4WxPtXH8uMBujedmn57XSNfFA8aVksRmFZTlkpNaThvDuGsfGqn_zPcmWUgzVV

Chuť šálky kávy z ostrova Sumatra sa vyznačuje svojím mohutným telom a miernou aciditou, krémovosťou doplnenou o zemité a čokoládové tóny, s dochuťou ovocia typického pre tento ostrov.

vwmgCjhDnaK8FqgPJgrHmH6V8xySUBNCsvRoqNuo2EBxNGfosN_9aW1c8yUmZGLQ1Lv2ZC-rYLkUW4zcZNPql1fKNGECYJVXU09ttekmI1kzAmsWwPeNyWcBK2aTF8pQvoMGe3os

Jáva

Z ostrova Sumatra sa presúvame trajektom na tretí najväčší ostrov Indonézie, kde história kávy siaha až ku koncu 16. Storočia. Tak, ako v Indii, ani ostrovy Indonézie sa neubránili škodcom a v 19. storočí sa museli viac sústrediť na pestovanie Robusty, vďaka čomu sa ostrov Java stal najväčším pestovateľom tejto odrody. Zároveň, naďalej produkuje mimoriadne kvalitnú kávu Arabika. Úroda sa zberá od júna do októbra.

hB7NVrZlAXUddC-A1BHxZageNE8HRqnFd4wYuRvMhUsInlaK9fR-l3gyrhcceEFnywYvKp_NpaTT99b3aMpuG282Azm6Fz1e_Wq3VMYB-Lb6vrAYcYysJDy2RSuurU1-EHNdYINz

Ak ochutnáte kávu z ostrova Jáva nepocítite takmer žiadnu aciditu, ale skôr silné telo, zemitosť spolu s horkou čokoládou a kakaom doplnené o podtóny rôznych miestnych korenín.

ro_Uhwm7pGJYvPERclC7ndLV2SUES2J6mItR3Zon204L1QBEZBeIl8U6xR9pgaiOJtmig-zLLDxRSOYIojUwjk9vbLe8FnJVukSdlJ_c7Wpn2jLlSZaNF_pus_Aey3QWK74DzC7t


Z Indonézie pochádza aj, dnes už slávne neslávna, nájvzácnejšia Cibetková káva. Na indonézskych ostrovoch žijú mačkovité zvieratká, cibetky, ktoré si radi pochutnávajú na najkvalitnejších správne dozretých červených kávových čerešniach.

0LE0aEoPpP0cqvBGbFMPcv5rtc8f6nBlgx4_afkyQICX3fvWig4pcu_VosiVbEJumBuCJkIfSkG1zHgDBn8ELqIu7BJMv6nVLTLYScUAw9VWRaM2JEs1POl6rZAWO0Aj9-adExWH

Po ich konzumácii vylúčia nestrávené kávové zrná, ktoré sú práve vďaka tomuto procesu dokonale fermentované a následne pozbierané domorodcami, doôkladne umyté a pražené. Pri ochutnaní cibetkovej kávy na jazyku pocítime veľmi výraznú chuť kávy s podtónmi čokolády a karamelu. 

rAAjyOuytLiJpAPF9dKf_97CBFiHNWDhd1I27_EFXEGlY0UdKYueR8oMCe5gwM89l44Dgvlh0bdjxCNoFAxubv1cPu5L2oDOGZEOl3XXZNuGov0Oef8RjxGpc11Sb22Q6Ksw8qN9

Cibetková káva sa, pre jej veľkú popularitu, žiaľ stala predmetom záujmu producentov a priekupníkov, ktorí chovajú cibetky v zajatí v klietkach a nútia ich konzumovať maximálne množstvá kávových čerešní. 

8YpadTAZJ_yqAsSK8ibh9ebQ7_rh6DEvwKX0H_fLXjU7C4ZsIhYdzw_QThu-vwwcnzOlHJbKzjU0Gb_f5KISorDoOGmdHPREniOfcWT6wMibZ2FFv18rAit8kf6dentQbtfoJGBY


O chuti kávy z týchto krajín nemusíte iba čítať! Nájdete ich samozrejme aj v našej ponuke odrodových Single Origin káv. Stačí si objednať v našom eshope jednu z nasledujúcich káv:  

Cafepoint India Cherry AA Robusta Táto káva je v šálke charakteristická bohatou krémou a intenzívnou horkastou arómou. Chuť je príjemne korenistá, často s tónmi orieškov a mohutným telom. V dochuti stále cítiť jemnú horkosť s tónmi čerstvo upečeného chleba. 100% Robusta s vysokým obsahom kofeínu silno povzbudí.

Cafepoint India Plantation Mysore 19Výnimočná káva, ktorá je v šálke charakteristická svetlejšou krémou a sviežou, miestami korenistou arómou. Chuť je jemne sladká s miernou aciditou. V ústach pôsobí káva ľahko, delikátne. V dochuti stále cítiť jemné náznaky korenia.

Cafepoint Indonesia Sumatra - Káva je v šálke charakteristická kvalitnou orieškovou krémou a jemnou arómou. Chuť je príjemne sladká s tónmi vanilky a stredne silným, likérovým telom. V závere možno niekedy cítiť jemnú čokoládovú dochuť.

Cafepoint Indonesia Java WIB 1 MB Šálka tejto kávy je charakteristická svetlohnedou krémou a nasládlou arómou. Chuť je jemne sladká so stredne silným, mierne sirupovým telom. V závere možno cítiť jemnú čokoládovú dochuť s nádychom vanilky.

<div class="typeform-widget" data-url="https://form.typeform.com/to/BpDN5XRI?typeform-medium=embed-snippet"></div> <script> (function() { var qs,js,q,s,d=document, gi=d.getElementById, ce=d.createElement, gt=d.getElementsByTagName, id="typef_orm", b="https://embed.typeform.com/"; if(!gi.call(d,id)) { js=ce.call(d,"script"); js.id=id; js.src=b+"embed.js"; q=gt.call(d,"script")[0]; q.parentNode.insertBefore(js,q) } })() </script>

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint