Naše putovanie po kávovom svete je na konci. Predtým, ako tento čarovný výlet ukončíme, čaká nás posledná zastávka – Slovensko. Aj keď v našej krajine kávu nepestujeme, aj u nás dnes môžeme nájsť množstvo kvalitných pražiarov, ktorí svoje remeslo milujú a dosahujú svetovú kvalitu. Práve praženie kávy je tým rozhodujúcim, až magickým krokom, kedy sa z obyčajných zrniek stane zdroj lahodného nápoja, ktorý si vychutnávame každý deň.
Jedným z popredných slovenských pražiarov je nepochybne Oldřich Holiš, ktorý praží aj našu obľúbenú Dobrú kávičku. Pán Holiš patrí k prvej generácií pražiarov na Slovensku, keďže sa venuje praženiu kávy už viac ako 25 rokov. Vďaka bohatým skúsenostiam jeho remeslo napreduje a dosahuje svetové výsledky.
Už od roku 2005 pán Holiš vylepšuje receptúry praženia kávových zmesí zložených z viacerých odrôd druhu kávovníka Coffea Arabica (Arabika) a Coffea Canephora (Robusta). Tie neustále prechádzajú vývojom a ich špičkovú kvalitu môžete ochutnať v našej Dobrej kávičke.
Každý mesiac v jeho pražiarni upraží pozoruhodných 15 ton kávy!
Veľkú časť upraženej kávy u pána Holiša tvorí aj Dobrá kávička, ktorá vzniká spojením slovenskej lásky k tomuto nápoju a tých najkvalitnejších surovín od miestnych farmárov zo Strednej a Južnej Ameriky. Naša káva je preto nie je len kvalitná a chutná, ale aj podporuje fair trade a drobných farmárov.
Pre vznik výbornej kávy, ako je aj naša Dobrá Kávička, sú potrebné podľa pána Holiša kvalitne dopestované a spracované zrná 100 % Arabík z Peru, Mexika, Indie, Kolumbie, Hondurasu, Brazílie a Nikaraguy. Zrná Robusty pochádzajú z Indie a vždy poznáme aj pôvod farmára. Ich kvalitu podčiarkuje profesionálny a inovatívny prístup pri skladovaní, pražení a balení.
Všetky naše kávy sa balia ručne a prechádzajú prísnou kontrolou. Pre zachovanie prvotriednej kvality je potrebné neustále zdokonaľovať pražiace systémy a vzdelávať zamestnancov. Pražiareň, kde sa praží aj naša káva, využíva pražiacu linku, ktorá patrí medzi top na svete. Vďaka tomu všetkému dokážeme neustále prinášať a zlepšovať kvalitu našich káv.
Dobrá kávička ponúka unikátny rad štyroch druhov kávových zmesí s rôznym pomerom prvotriednej Arabiky a Robusty, čím poteší aj tých najväčších milovníkov kávy.
Jedinečnosťou Dobrej kávičky je jej stredný spôsob praženia, ktorý, na rozdiel od tmavého praženia klasických talianskych zmesí, zachováva plnú paletu originálnych chutí kávy a väčšiu sviežosť.
V našom rade Dobrej kávičky sú kávy rozdelené podľa intenzity odstupňovanej na základe pomeru Arabiky a Robusty, čím dosiahneme optimálne pomery tak, aby si každý našiel tú svoju.
Zmesi sa hodia na prípravu klasického talianskeho espressa, avšak ich plná a vyvážená chuť veľmi dobre vynikne aj v kombinácii s mliekom v nápojoch ako cappuccino, caffé latte alebo flat white.
Ak si chceme naplno vychutnať pestrosť chutí kávy Arabika, potom siahneme po našej Dobrá kávička Stovka, ktorú tvorí 100% Arabika z viacerých krajín a vyznačuje sa príjemnou chuťou čokolády s tónmi horkého kakaa.
Pre tých, ktorí preferujú chuťovú vyváženosť kávy, podobnú tej talianskej, je tu Dobrá kávička Osemdesiatka (80% Arabika) a Sedemdesiatka (70% Arabika). Do nich primiešavame Robustu v ideálnom pomere pre získanie väčšej intenzity a kofeínu.
Ak ráno potrebujete naozaj nakopnúť, potom je tu pre vás Dobrá kávička Päťdesiatka. Nájdete v nej najväčší podiel Robusty spomedzi všetkých štyroch zmesí, vďaka čomu získame bohatú krému a intenzívnu horkastú arómu.
Nech už si vyberiete akúkoľvek z radu káv Dobrá kávička, podporíte výrobu kávy na Slovensku a tým aj remeslo, ktorému sa venujú majstri pražiari s láskou, celým srdcom a so svetovým prístupom aj výsledkami.