Aké je ozajstné talianske espresso?

Takmer každý, kto strávil nejaký čas v Taliansku povie, že každá káva ktorú tam pil, bola vynikajúca. Aj v "krajine espressa“ však musia neustále dbať na kvalitu nápoja, ktorý považuje väčšina Talianov za národný.

Preto vznikol v roku 1998 v spolupráci s Medzinárodným Inštitútom degustátorov a Inštitútom degustátorov kávy Národný Inštitút pre Talianske Espresso so sídlom v Brescii.

Združuje odborníkov z kávového sveta: pražiarov, degustátorov, kaviarnikov i výrobcov kávovarov. Jeho úlohou je udržiavať vysoký štandard kávy pripravovanej ako talianske espresso v samotnom Taliansku, ale aj na celom svete.

A ako má vyzerať espresso, ktoré sa môže popýšiť certifikátom udeleným touto inštitúciou?

Gramáž porcie kávy:  7 g ± 0,5g
Teplota vody:  88°C ± 2°C
Teplota kávy v šálke:  67°C ± 3°C
Tlak čerpadla:  9 bar ± 1
Čas extrakcie:  25 sekúnd ± 5
Viskozita kávy pri teplote 45°C:  1,5 MPa
Obsah kofeínu:  100 mg a viac
Objem kávy:  25 ml ± 2,5 ml

A tu krátky opis:

Pod talianskym espressom rozumieme kávu o objeme približne 25 ml. Káva je v šálke charakteristická jemnou, no konzistentnou krémou s textúrou orieškovej farby. Kréma pri okrajoch prechádza do mierne tmavšej farby. Aróma je intenzívna a bohatá s tónmi kvetov, ovocia, čokolády alebo čerstvo upečeného chleba. Chuť je zamatová, pevná a "zaguľatená“, to znamená, že acidita a horkosť má byť vyvážená a ani jedna nesmie výraznejšie prevyšovať druhú. Trpkosť, alebo zvieravosť nesmie byť prítomná a chuť kávy má zostať na jazyku aj dlho po jej prehltnutí.

Pili ste už takú kávu vo svojej obľúbenej kaviarni?