Dobrý pražiar je ako umelec, káva je jeho dielo.

Dobrý pražiar je ako umelec, káva je jeho dielo.

praziar.jpg

Praženie kávových zŕn by sme mohli prirovnať k školským časom, keď sa malý človiečik formuje do osobnosti. Získava nové vnemy, informácie, vedomosti a skúsenosti, pokiaľ sa nerozhodne ísť si už svojím životom sám. Kávové zrnká síce nechodia do školy, ale dobrý pražiar dokáže v nich prebudiť množstvo chutí a tónov, od kvetinových cez ovocné až po čokoládové, a tak ich kvalitne pripraviť pre náš chuťový zážitok. 


Na začiatku celého procesu stojí vrece kávy a pražiar. A pražička, samozrejme. Ešte predtým, než pražiar začne pracovať so zelenými zrnami kávy, musí o nej vedieť základné informácie, ako napr. krajinu pôvodu, odrodu a nadmorskú výšku, kde káva rastie. Je to dôležité najmä pre to, aby vedel nastaviť počiatočnú teplotu pražičky. 

Zrná, ktoré pochádzajú z nižších nadmorských výšok, potrebujú nižšiu teplotu a tie zrná, ktoré rástli v kopcoch a pohoriach, potrebujú pre svoju hustotu zrnka vyššiu teplotu. Ak by sa pražiar pomýlil a zrnám z nižších nadmorských výšok by nastavil počiatočnú teplotu vysokú, mohol by ich prepáliť hneď v úvode celého magického procesu praženia

Čaro chémie v zrnku kávy 

Po nastavení správnej teploty vsype pražiar do pražičky kávu. Tá sa zvyčajne praží tak 10 - 15 minút, pričom v priebehu samotného procesu mení farbu zo zelenej na žltú a oranžovú až nakoniec na odtiene hnedej. 

Počas týchto farebných zmien badať aj zmenu vo vôni. Keď sa mení farba zo zelenej na žltú, v pražiarni cítiť vône zelenej trávy, sena a chleba. Vo fáze spejúcej k oranžovej farbe sa okrem tepelných zmien dejú aj chemické zmeny, najmä rozklad polysacharidov na jednoduché cukry, ktoré sú rozpustné vo vode, preto ak pražiar zrno neprepáli a barista správne pripraví espresso, tak cítime sladkastú chuť. Ak pražiar predĺži túto fázu, tak môže dosiahnuť vyšší podiel jednoduchých cukrov, teda sladšiu kávu. 

Takmer záverečná fáza, teda prechod od oranžovej k hnedej farbe, je čas, keď dochádza nielen k reakcii medzi sacharidmi a aminokyselinami, ale aj k tvorbe všetkých chutí a vôní. V tomto momente vie pražiar správne usmerniť praženie tak, aby získal zo zŕn len to najlepšie. Ak ich nechá ešte trochu zhnednúť, tak v zrnách dôjde k prvému pukaniu, tzv. first crack. Práve v tejto chvíli je možné kávu namlieť a pripraviť z nej nápoj. 

Veľkosť krémy nesvedčí o kvalite

Je len na pražiarovi, kedy praženie ukončí. Po prvom puknutí káva len hnedne, cukor sa karamelizuje a tak sa postupne z nej strácajú sladké tóny a vznikajú tie horké. Ak praženie v správnom čase neukončí, zrno sa prepáli a skôr budú prevažovať chute praženia ako skutočné chute zrna

Podobne sa po prvom puknutí zvýši tvorba CO2, ktoré je zodpovedné za krému. Ak je CO2 menej, káva by mala mať viac chutí a pražiar ju nenechal príliš dlho pražiť, naopak, ak je hustejšia kréma, tak sa pražila tmavšie. Teda veľkosť krémy nesignalizuje kvalitu espressa. Nízka kréma môže byť spôsobená aj svetlejším pražením zŕn, ktoré rástli vo vyšších pohoriach. Preto je vhodnejšie pri hodnotení opierať sa o chuť espressa

Minúty od prvého puknutia sú najdôležitejšími chvíľami pre rozvoj chutí a vôní. Po nej nastáva dramatické ticho, pokiaľ zrná nepuknú druhý raz. Vtedy už musí pražiar zastaviť praženie, ináč by zrno mohol prepáliť. Po upražení je potrebné kávové zrná čo najskôr schladiť, aby v nich neprebiehal zotrvačný proces praženia. Neskôr sa ešte uskladnia na dva dni, aby si zrná oddýchli, a následné sú už pripravené na distribúciu, resp. na výrobu kávových zmesí. 

Chce to veľa skúseností, schopností a aj talentu na to, aby vedel pražiar v správnej dobe ukončiť proces praženia tak, aby sa dostal k výslednému produktu. Praženie je tak malým umením, ktoré dáva zrnám ich charakter, príbeh, chuť, vôňu a množstvo zdraviu prospešných látok. 

Súvisiace produkty

  • Pražená zrnková káva Lucaffé Exquisit je jedinečná kávová zmes pozostávajúca z výberových odrôd Arabiky a malého percenta starostlivo spracovanej Robusty.

  • Zrnková káva Cafepoint Ciao Venezia pozostáva z vyváženého pomeru výberových kávových zŕn Arabiky (50%) a Robusty (50%). Má jemnú arómu a sladkú chuť. BEST CHOICE - táto káva má najlepší pomer kvality a ceny. Zároveň patrí medzi najobľúbenejšie produkty v našom sortimente.

  • Zrnková káva Italcaffé Excelso je jednou z najprestížnejších kávových zmesí od tohto pražiara. Bola vytvorená na podnet od významných talianskych baristov. TOP RATED - táto káva získala ocenenie na medzinárodnej súťaži alebo uspela v hodnotení našich zákazníkov.

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint 

Zo sveta kávy

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Ten najlepší výber kávových darčekov!

Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Nátierky Librum - Už viem čo si dám k rannej kávičke

Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Exkluzívna kolekcia Bialetti x Dolce&Gabbana

Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu. 

Festivalové Leto Cafepoint 

Festivalové Leto Cafepoint