Čo pije Talian: Tajomstvo zmesí

Čo pije Talian: Tajomstvo zmesí

PwsOHOvld2HFE93wJmRI-NCiupqBmFEooBHRSEyJxiyLtVIlbqtJ8LwvBt7xd6tJ6Yl9kYc9wxKofZCw7o1aL09gV9RUoYQ-RoKXWRiHxenUWASFys0vY-OmmS2Dq8Sj14_40w4D

Na juhu Talianska kávičkári obľubujú malú horkú, na severe skôr väčšiu a sladšiu, vlastne každý región ma nielen typické jedlá, ale aj typické chute káv. Ešte prednedávnom bolo v Taliansku viac ako 3000 pražiarní, v súčasnosti sa aj vďaka prísnym emisným zákonom malí výrobcovia stále viac spájajú. Viac, ako osemsto aktuálne fungujúcich pražiarní je stálou zárukou bohatej regionálnej rozmanitosti.

H_ZFMdU8EINa3VZ1VJyK58yO1YNLw0XAQV39rk2H6dahMTh13VE1uzHn0EtWN8ja8UcZP0bMMSMj-81G6et305sPYxYhBdY3rUURAsMXBanR-IMmQ4vpLvaU5cju7Sv4ASPj8k24

Aká je, teda typická talianska káva? Väčšinou ide o zloženie Arabica a Robusta v pomere 70/30. Takáto káva má potom silné telo, výraznejšiu chuť a je príjemne krémová. Keď je dobre pripravená, na jazyku musí byť "zaguľatená", to znamená ideálne vyvážená. Svoju chuť najlepšie ukáže vo verzii espressa, no nestratí sa ani v cappuccine. Pražiari si tajomstvá svojich zmesí úzkostlivo strážia, a ak sa ich náhodou netaktne spýtate, ktoré odrody a v akom množstve použili, len sa usmejú a odpovedia: “Ak Vám chutí, nepotrebujete vedieť viac...”

qK-TvfTd-Td-rhDCjtKU9BsPPSLqbLxv2_s-gqDU48FMnpeD9a_7Km3K8Nx2u16K9zuZnJ_h5DicdEQ2KuVjDLaGTVIv58uxcwasTmvYnMuDmMzRGV2MPhyx1N2RALo3_ztHTGHf

Každý má obľúbený druh kávy, niekto má rád mliečne macchiato alebo latte, niekto dáva prednosť silnému čiernemu espressu a niekto miluje penivé cappuccino. V Taliansku sa však každý druh kávy tradične konzumuje v inú dennú dobu. Taliani majú radi svoju rannú kávu mliečnu. Raňajky sú tradičným časom pre macchiato, cappuccino a mokaccino. Či už dávate prednosť napenenému mlieku cappuccina s posypom kakaového prášku na vrchu, krémovému mlieku z latte alebo čokoládovému mokaccinu so šľahačkou, ráno je ten pravý čas na jeho vypitie. Obsah laktózy a tukov v týchto nápojoch bohatých na mlieko dodá energiu, aby vydržala až do obeda.

jEzfCJeMX2VJcaIrVO-nu8fzV8rwoEgprTjDCLsim7SQ2UjFWKcXq5gci2bvLZRkIQBzoyQqEub-a-zHR9b9BqRkuNROy_f6vx-K3WV_CRn09eXetEyRSbueHoptGIATF_FTL-rV

Aj, keď Taliani považujú kávu s mliekom za prijateľnú ako dopoludňajší nápoj, po obede ich už neuvidíte popíjať kávu s mliekom ani pri typických sladkých dezertoch. V Taliansku je dokonalým zakončením dokonalého jedla silný čierny shot espressa v demitasse. Silný nával kofeínu určite pomáha v boji s ospalosťou po večeri. Popoludní Taliani pijú kávu čiernu a budú s radosťou pokračovať v pití až do večera. Neskôr v priebehu dňa si môžu do espressa pridať trochu grappy alebo iného likéru, aby vytvorili caffè corretto, ale nikdy by neuvažovali nad pridaním mlieka.



Súvisiace produkty

  • Zrnková káva Carraro Super Bar je v šálke charakteristická intenzívnou, príjemnou arómou a kompaktnou krémou. Má výraznú, orieškovú chuť s plným telom.

  • Pražená zrnková káva Lavazza Caffé Crema Classico pozostáva z kávových zŕn Arabiky s plnou chuťou a jemnej Robusty, aby poskytla v šálke intenzívnu arómu. 

  • Pražená zrnková káva Morettino Gran Gusto sa vyznačuje zamatovou krémou zlatej farby a rafinovanou, sladkou chuťou s plným telom a dlhotrvajúcou dochuťou.

  • Pražená mletá káva Lucaffé Classic v PODoch je výborná zmes odrôd Arabiky s malým percentom Robusty. Má vyšší obsah kofeínu. PODy určené pre pákové kávovary.

  • Pražená zrnková káva Carraro Globo Oro má intenzívnu arómu, sladkú, likérovú chuť, výrazné telo a príjemnú dlhotrvajúcu dochuť. Je vhodná na celodenné pitie.

  • Zrnková káva Dobrá Kávička Sedemdesiatka sa hodí na prípravu espressa, avšak dobre vynikne aj v kombinácii s mliekom v nápojoch ako cappuccino či flat white.

  • Stredne pražená mletá káva Italcaffé Gold pre Nespresso je nesmierne jemná káva s úžasnou smotanovou krémou a znamenitou dlhotrvajúcou chuťou a arómou.

  • Talianska kávová zmes Italcaffé Dolce Crema je jednou z našich najpredávanejších a najobľúbenejších zrnkových káv.  Na jazyku poteší príjemnou sladkosťou.

Zo sveta kávy

Kávopedia: Akú kávu pijú Taliani?

Kávopedia: Akú kávu pijú Taliani?

Talianske kaviarne predajú denne priemerne 230 šálok kávy. Ktorý druh je však najobľúbenejší?

Cafepoint recepty: Tiramisu

Cafepoint recepty: Tiramisu

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

V nasledujúcom článku budeme hľadať riešenie problému, ktorý môže byť nočnou morou každého kávičkára.

Vyrazili ste na výlet, na stanovačku, prišli na chatu, alebo do hotela či...

Zo sveta kávy

Kávopedia: Akú kávu pijú Taliani?

Kávopedia: Akú kávu pijú Taliani?

Talianske kaviarne predajú denne priemerne 230 šálok kávy. Ktorý druh je však najobľúbenejší?

Cafepoint recepty: Tiramisu

Cafepoint recepty: Tiramisu

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopedia: Prečo je talianska káva taká obľúbená?

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

Kávopédia: Ako mlieť kávové zrná bez mlynčeka

V nasledujúcom článku budeme hľadať riešenie problému, ktorý môže byť nočnou morou každého kávičkára.

Vyrazili ste na výlet, na stanovačku, prišli na chatu, alebo do hotela či...