O Francescovej minulosti toho veľa nevieme, akurát len to, že po prvej svetovej vojne v roku 1933 prišiel do talianskeho Terstu za lepšou budúcnosťou. Popri štúdiu ekonómie sa zamiloval nielen do samotného mesta, ale aj do svojej budúcej ženy a celoživotnej vášne - kávy.
Káva je jednoducho vzácnejší artikel
Mesto Terst má dokonalú polohu, keďže sa v ňom prelínajú najväčšie obchodné trasy najmä vďaka prístavu. Illy toto využil a začal podnikať v biznise s kakaom a kávou, no neskôr sa výlučne venoval len káve. Asi vedel prečo. Chuť čokolády sa dá prirodzene zmeniť, no káva je predsa len čosi zložitejší, a tak aj vzácnejší artikel. Jej chuť sa dá ovplyvniť počas rastu, spracovania a praženia, avšak najviac neovplyvniteľný podiel tvorí rastlina. Tak sú na svete plantáže s výberovou kávou, jedinečnou svojimi prírodnými podmienkami. Illyho záujem o jej rôznorodosť sa rozšíril aj o vášeň k čiernemu moku.
Obdobie kávových objavov
Nie je to nič neobvyklé, že sa Illy chopil príležitosti, aby prerazil v kávovom priemysle. V časoch vzniku firmy už predsa Taliani vedeli čo-to o káve. Luigi Lavazza v Turíne v tej dobe obchoduje s kávovými zmesami a Alphonso Bialetti práve dokončuje svoj nesmrteľný a ikonický moka kávovar. O týchto inováciách už Francesco vedel. Preto bolo potrebné rozšíriť obzory v oblasti kávy ďalej a objaviť ďalší originálny a neobyčajný produkt.
Potešenie z autentickej arómy čerstvej kávy
Veľmi jednoduchou odpoveďou na to, prečo sa aj my zaujímame o výberovú kávu, je ten moment, keď si ju pripravíme. Vnímame najmä jej vôňu, ktorá sa v miestnosti drží nejaký ten čas a nie je to úplne chvíľková záležitosť. Rovnaký pocit zažijete aj vy, keď si prvý raz otvoríte balenie výberovej kávy. V aróme cítite rôzne vône, ktoré neskôr nájdete v šálke. Je to moment, ktorý má v sebe čarovný pocit.
Táto chvíľa musela presvedčiť Francecsa o tom, že jedným z dôvodov, prečo zákazník kúpi jeho produkt, je práve kvalita výrobku - potešenie z autentickej arómy čerstvo upraženej alebo namletej kávy. Úloha číslo jeden teda znela: vymyslieť lepšie konzervovanie kávy tak, aby si uchovala svoju jedinečnú arómu. To sa mu podarilo vďaka inertnému plynu, ktorý udržiaval v konzerve jedinečnú vôňu kávy, ako aj jej chuť. Káva tak zostala dlhší čas čerstvá a svieža, čo sa páčilo nielen Francescovi Illymu, ale aj lodiarom, ktorí rozvážali jeho potešenie z kávy do rôznych kútov sveta.