Káva a kofeín 3. diel

Koľko kofeínu obsahuje vaša šálka kávy?

Obsah kofeínu v populárnych energetických nápojoch je vždy uvedený na obale, koľko kofeínu však obsahuje jedna šálka kávy, ktorú si pripravíme doma? Na túto otázku je odpoveď trochu ťažšia. Existuje totiž niekoľko kritérií, ktoré vplývajú na „kofeinovosť“ konkrétnej kávy. Tým prvým je samotný obsah kofeínu v zelenej káve. Vo všeobecnosti možno povedať, že Arabika obsahuje kofeínu menej, Robusta viac. Na porovnanie priemerný obsah kofeínu v odrode Arabica môže byť od 0,8 do 1,4 % a v odrode Robusta od 1,7 až do 4 %.

Druhým kritériom je mletie kávy, tu platí pravidlo, z čím je káva zomletá jemnejšie, tým viac kofeínu, ale aj iných látok, vôni a chutí sa do výsledného nápoja dostane.

Tretím dôležitým faktorom je spôsob, respektíve dĺžka prípravy našej obľúbenej kávy. Čím dlhšia je príprava kávy, tým viac kofeínu sa „stihne“ do kávy dostať a naopak.

Dá sa možno trochu zjednodušene povedať, že najmenej kofeínu bude obsahovať káva pripravená zo 100% Arabiky vo forme talianskeho espressa o veľkosti cca 30 ml a predpísanej dĺžke prípravy asi 25 sekúnd. Na druhej strane kofeínovej barikády bude jemne mletá zmes z vysokým podielom odrody Robusta v našich podmienkach pripravovaná tradičným zalievaním a viac než päť minútovým lúhovaním. A niekde medzi nimi je stredne veľká káva z kvalitnej talianskej zmesi pripravená na niektorom zo stále populárnejších domácich automatických, alebo kapsľových kávovarov.

O samotných talianoch sa vie, že aj vo vysokom veku vypijú denne veľa káv. Vždy však ide o malé verzie espressa, ktoré v sebe obsahujú len minimálne percento kofeínu, ale čo je najdôležitejšie bohatú, intenzívnu a nezameniteľnú chuť kávy!