Detaily

Chuťový profil: Intenzívna kyslosť s príjemnou ovocnou chuťou. Táto Robusta sa vyznačuje plným telom a rovnako je skvelá aj v kombinácii s Arabikou.

O pestovaní kávy: Guatemala patrí medzi najväčších producentov kávy v Strednej Amerike. Káva sa tu začala pestovať v polovici 19. storočia a najznámejšou pestovateľskou oblasťou Guatemaly je región Antigua. Kávové plantáže však môžeme nájsť aj v oblastiach ako Fraijane, Cobán či Huehuetenango.
Robusta sa tu pestuje v kopcovitom Alta Verapaz a patrí medzi tie najdrahšie a najkvalitnejšie Robusty na svete. Vyznačuje sa jemne horkou chuťou, ktorá môže mať nádych čokolády alebo kakaa. Treba podotknúť, že obsahuje dvakrát viac kofeínu ako Arabika.

O krajine: Guatemala je štát nachádzajúci sa v Strednej Amerike. Väčšia časť krajiny je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 9,5 milióna ľudí, je často sužovaná zemetraseniami a vulkanickou činnosťou.
Ročne sa v Guatemale vypestuje asi 240 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha prevažne medzi januárom a marcom.
Súvisiace články
Určite ste si všimli, že množstvo káv, s ktorými sa stretávate v obchodoch, má na obale označenie 100% Arabika. Toto označenie tam, samozrejme, nie je náhodou a má už pri prvom pohľade evokovať kvalitu. Vo svete sa pestuje viac ako sto druhov káv, z ktorých sa najčastejšie predávajú Coffea Arabica a Coffea Canephora - tiež známa ako Coffea Robusta. Čím sa od seba líšia a prečo u milovníka alternatívnej kávy neuspejete s Robustou?
Presne medzi kávovníkmi sa začína písať prvá história kávovej čerešne. A že tých kávovníkových príbehov nie je málo, svedčí počet krajín, ktorých primárnou obživou je vývoz kávy. Dnes si predstavíme Guatemalu a jej kávovníkový príbeh.
Medzi Arabikou a Robustou sú obrovské rozdiely od nadmorskej výšky, v ktorej sa pestujú, cez tvar zrna až skončíme pri rôznych chuťových spektrách. Na druhej strane, existuje predsa aj zlá Arabika a aj Robusta s neskutočne lahodnou chuťou s čokoládovými a kakaovými tónmi. A tak sa nevieme rozhodnúť, ktorá hrá u nás prvé husle.
Obsah kofeínu v populárnych energetických nápojoch je vždy uvedený na obale, koľko kofeínu však obsahuje jedna šálka kávy, ktorú si pripravíme doma? Na túto otázku je odpoveď trochu ťažšia. Existuje totiž niekoľko kritérií, ktoré vplývajú na „kofeinovosť“ konkrétnej kávy.
Aj keď existuje veľa druhov kávovníka, na potravinárske účely sa využívajú takmer výlučne dva: Coffea Arabica a Coffea Canephora, známa viac pod názvom Robusta. Káva typu Robusta sa dá od Arabiky odlíšiť pomerne jednoducho už na prvý pohľad. To ale samozrejme nie sú jediné rozdiely.