Ovocná Arabika vs čokoládová Robusta. Ktorá chutí lepšie?

Medzi Arabikou a Robustou sú obrovské rozdiely od nadmorskej výšky, v ktorej sa pestujú, cez tvar zrna až skončíme pri rôznych chuťových spektrách. Na druhej strane, existuje predsa aj zlá Arabika a aj Robusta s neskutočne lahodnou chuťou s čokoládovými a kakaovými tónmi. A tak sa nevieme rozhodnúť, ktorá hrá u nás prvé husle.


Arabika tisíc a jednej noci

V zásade si viacej ceníme Arabiku, pri ktorej máme stále čo objavovať. Jej nekonečné možnosti chutí nás lákajú ju neustále spoznávať. Veď taká prirodzene sladká a tropická Hawai Kona alebo korenistá India Plantation Mysore 19, ovocne ľahká Malawi Pamwamba či kvetinová Geisha a mnohé iné. Každý deň ochutnáme ďalšiu odrodu, iný kontinent a pocítime inú chuť. Keďže v jej zrnkách koluje 15 - 17 % podiel olejov, jej textúra v šálke je tak hladká, jemná s pôsobivo omamnou vôňou. Arabika má o čosi viac percent cukru v zrnkách (6 % - 9 %), ktoré počas praženia menia svoju chuť a to vplýva na naše vnímanie kyslosti a textúry. Umenie kávy je zakončené nižším podielom kofeínu (0,8 % - 1,4 %), vďaka ktorému môžeme dlhšie vnímať rôzne chute Arabiky.


Talianske tajomstvo dobrého espressa

Robusta je všeobecne vníma ako škaredá sestra Arabiky, ktorej chuť je prevažne stála, náklady na pestovanie a výrobu malé a odolnosť voči škodcom vysoká. Avšak v oblastiach (Vietnam, Guatemala), v ktorých pestujú Coffea Canephora, objavujú pri správnej starostlivosti, spracovaní a pražení aj čokoládové a kakaové chute Robusty. Všetka horkosť a malé chuťové spektrum pozostáva najmä z nízkeho podielu (3 % - 7 %) cukrov v zrnách. Bohatá kréma, pozostávajúca z nízkeho percenta (10 % - 12 %) olejov v zrne, však tvorí základ množstvu výborných kávových zmesí (Lavazza), čo si cenia najmä Taliani. Rovnako sa v zmesiach cení prínos množstva kofeínu (1,7 % - 4 %), nachádzajúcom sa v Robuste, ktorý je oproti Arabike vyšší.

Arabika a Robusta. Obe vytvárajú kávovú dokonalosť, pričom každá z nich má svoj podiel na celkovej kvalite dobre vyváženej kávovej zmesi. Arabika dodá chuť, Robusta zase malé tajomstvo horkosti a kofeínu. Arabika sa bude neustále meniť a Robusta bude stále Robustou. Čo to znamená pre nás? Nevyčerpateľné množstvo chutí z celého sveta. :)