Prečo je káva z Jamajky taká drahá

Odroda kávy známa ako Jamaica Blue Mountain (Jamajská z Modrých hôr) je vzácna, má výnimočnú chuť a jej cena je vysoká. Prečo je tomu tak?

  • Rastie na malom priestore v horách východnej Jamajky, kde sú minimálne teplotné výkyvy.
  • Či sa káva pestuje iba vo vyznačenom geografickom priestore je kontrolované úradníkmi.
  • Káva rastie v ideálnej nadmorskej výške okolo 2300 metrov
  • Pôda je bohatá na minerály
  • V horách sú ranné hmly a dostatok slnečného svetla
  • Kávové bobule dozrievajú neskôr ako iné odrody a tým naberú viac na chuti.
  • Káva z tejto odrody nie je horká
  • 80 percent tejto kávy sa vyváža do Japonska
  • Je to čistá 100% Arabika
  • zbiera sa výhradne ručne
  • dôkladné sušenie na plátne na predpísaných stoloch a v tieni
  • ma export idú len ručne preberané zrná najvyššej kvality, ktorú kontroluje na to zvolený úrad
  • export je výhradne v drevených zapečatených sudoch prepravovaných leteckou dopravou, aby káva na mori nenasiakla soľou
  • káva je na Jamaike považovaná za národný poklad

Cafepoint.sk