Detaily
Chuťový profil: V šálke sa vyznačuje sviežou, až iskrivou arómou, výnimočne vyváženými chuťami s veľmi nízkou aciditou a takmer nebadateľnou horkosťou. V závere môžete cítiť tóny sušených bylín, sviežich kvetov a niekedy aj jemne nasládlu chuť orieškov. Vďaka mimoriadne plnému telu budete cítiť chuť tejto kvalitnej kávy ešte dlho po jej prehltnutí.
O pestovaní kávy: Na Jamajke sa pestuje pomerne málo kávy a len časť s nej sa môže pýšiť prívlastkom najlepšia. Táto vzácna káva rastie na sever od hlavného mesta Kingston, v regióne zvanom Blue Mountain. Káva s označením tohto regiónu sa pestuje výlučne v nadmorskej výške 910 až 1700 metrov n. m. Teplé karibské podnebie a časté horské dažde majú jedinečný vplyv na kávovník. V horách, ktoré sú takmer neustále zahalené do hmly, tak môžu kávové plody zrieť veľmi pomaly. Výsledkom je kvalitné zrno s neobyčajne komplexným chuťovým profilom. Na to, aby sa táto vzácna káva dostala až k spotrebiteľovi, dohliada špeciálny úrad na kontrolu kvality Coffee Industry Board of Jamaica. Priamo na ostrove ju uskladňujú do špeciálnych drevených sudov a expedujú ďalej do sveta.
O krajine: Jamajka je pomerne malý ostrov nachádzajúci sa v Karibskom mori. Necelé tri milióny obyvateľov rozprávajú anglicky a okrem vynikajúcich športovcov, hudobníkov a nádherných pláží sa môžu pýšiť pestovaním, podľa väčšiny odborníkov, najlepšej kávy na svete.
Na Jamajke sa káva pestuje len v obmedzenom množstve a vďaka príjemnej karibskej klíme sa zrelé plody zbierajú počas celého roka.
Súvisiace články
V každej oblasti života môžeme nájsť veci zlé, priemerné, ale aj dobré, a niekedy aj výnimočné. Raz za čas, však možno natrafíte na kávu, ktorá naozaj stojí za hriech. Ak sa Vám to stane, neváhajte. Káv, ktoré sa radia medzi gurmánske rarity totiž nie je až tak veľa.
Kto by si chcel vypestovať kávovník na Slovensku, vonku veľmi neuspeje. Musel by káve namodelovať jej príjemné prostredie v sklenníku.
Odroda kávy známa ako Jamaica Blue Mountain (Jamajská z Modrých hôr) je vzácna, má výnimočnú chuť a jej cena je vysoká.
Milovníci vína vedia ako sa ochutnáva víno, kávičkari by mali vedieť čo je cupping.
Cesta kávy ako komodity a pochutiny do celého sveta trvala niekoľko storočí. Začala v Afrike, ale dnes sa jej najviac vyprodukuje v Južnej Amerike.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.